Kiderült, milyen mértékben változtatják meg az arcképüket a tizenévesek, mielőtt feltöltik a fotójukat a közösségi oldalakra.

hirdetés

Minden szülő igyekszik őszinteségre nevelni a gyerekét, de csak kevesen gondolnak arra, hogy azok a tinédzserek, akik naponta használják a közösségi portálokat, gyakran a környezetüket és önmagukat is becsapják a manipulált fotóikkal.

Sokak fejében ez ma már nem is tartozik bele a hazugság kategóriájába, hiszen a felnőttek is gyakran használnak filtereket és képszerkesztő applikációkat, mielőtt feltöltik a fotóikat az internetre, ráadásul a gyorsan fejlődő technológia egyre több lehetőséget nyújt erre.

A népszerű brit fotós, Rankin, az M&C Saatchi kreatív ügynökséggel és az MTArt ügynökséggel összefogva azt vizsgálta, milyen hatást gyakorol a mentális egészségre a gyakran alkalmazott képmanipuláció. A VISUAL DIET kampány részeként a 13-19 éves korosztályról készítettek egy meglepő fotósorozatot Selfie Harm elnevezéssel, mely az önkép sérülésére utal.

A fotós a Bored Pandának elmondta, hogy direkt a tizenéveseket megcélzó alkalmazásokkal kísérletezett a projekt kapcsán, melyek használata nagyon jó mókának bizonyult, hiszen olyanok, mintha számítógépes játékokkal játszana az ember, emiatt különösen addiktívak.

Az eredmény megdöbbentő

A fotós először sminkmentes képet készített a kampányban részt vevő kamaszokról, majd arra kérte őket, hogy néhány percet szánjanak rá a fotók szerkesztésére, és alakítsák olyanná a portréjukat, amit már szívesen feltennének magukról a közösségi portálokra.

Kezdetben modellekkel dolgozott a csapat, majd olyan tinédzsereket kerestek, akik nem ismerték az általuk használt szépítő applikációkat, ezért arra kérték őket, hogy tegyenek velük egy próbát. A Bored Pandának elárulta Rankin, hogy többféle appot is kipróbáltak, köztük a FaceTune-t, ám még több száz ilyen alkalmazás áll rendelkezésünkre, ha szépíteni vagy szerkeszteni szeretnénk a fotókat.

A lényeg, hogy nem kell profinak lennünk ahhoz, hogy a segítségükkel olyanná változtassuk az arcképünket, amilyenné egy hozzáértő Photoshop-operátor tudná varázsolni, nagyon sok munkával. Mindez ráadásul tényleg csak néhány percet vesz igénybe, az eredmény pedig megdöbbentő. A technológia gyorsan halad előre, és bárki számára könnyen elérhetővé teszi a lehetőséget, hogy virtuálisan megváltoztassa a megjelenését.

 

Ez a kamaszok számára különösen izgalmas, hiszen még az önkeresés útját járják, és általában jellemző rájuk, hogy elégedetlenek a kinézetükkel, így nincs elég önbizalmuk felvállalni önmagukat. A fotóik manipulálásával hatalmat kapnak kézhez, hogy, ha másképp nem is tudják, legalább virtuálisan megváltoztassák vagy csak feljavítsák a külsejüket.

A fotós és a projektben részt vevő ügynökségek azonban tisztán látják a játék mögött húzódó problémát. Ha valaki, akinek még formálódik az énképe, filterek és digitális máz mögé rejtőzik, valószínűleg még nehezebben tudja majd elfogadni és felvállalni azt a személyt, aki ő valójában.

Képek: Rankin/Bored Panda.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés