A fehér cipő mosógépben is tisztítható, persze nem mindegy, milyen az anyaga, és még néhány dologra nem árt odafigyelni.

hirdetés

A fehér cipő tisztítása mosógépben is történhet, ám nem árt néhány fontos szempontot és lépést figyelembe venni annak érdekében, hogy valóban patyolattiszta eredményt kapj és ne sérüljenek meg a lábbelik. A címkén feltüntetett utasítást minden esetben követni kell, hiszen nem minden cipőtípus mosható gépi programmal.

Így tisztítható ki a fehér cipő hatékonyan a mosógépben

A fehér cipő mosógépben történő mosása kényelmes lehet, de fontos betartani néhány szabályt és óvintézkedést, hogy elkerüld a cipők károsodását.

A vászonból, gyöngyvászonból készült fehér cipők a legalkalmasabbak a mosógépben történő mosáshoz. A hálóval vagy szövetanyaggal készült sportcipők is elég strapabírók általában ahhoz, hogy kibírják a gépi mosást. Ha van sportfunkció a programok között, azzal biztonságosan kimoshatod a torna- és edzőcipőket. Amennyiben nincs, válassz egy kímélő, nem túl meleg vízzel történő mosást. A vászonanyagok esetében érdemes tisztában lenni azzal, hány fokon moshatók.

Kép: Getty Images.

 

A bőr- és műbőr cipőket azonban tilos mosógépben mosni, mert megtörhet, károsodhat az anyaguk. Esőben ugyan vízlepergető hatású a műbőr sportcipő, különösen a PVC-felületű, ám ha sokáig vízben ázik, már nem tűri jól a nedvességet. Száradás után könnyen kiszáradhat, berepedezhet a felület, és persze a talprésznél lévő ragasztásnak sem tesz jót a víz, illetve ezek a cipők többnyire a mosószert is rosszul viselik. Ezáltal elveszíthetik formájukat és fényüket.

A valódi bőrből készült lábbelik még kényesebbek, pláne, ha festett az anyagfelület. Aki ázott már el esőben, amikor bőrcipőt viselt, valószínűleg jól tudja, hogy a bőr rostjai könnyen elengedhetik magukat, amikor vízzel telítődnek. Száradás után betöredezhet az anyag, megeshet az is, hogy felpattogzik itt-ott. Meleg víz hatására ez még inkább előfordulhat, persze, nem minden bőrcipő megy tönkre a mosógépben, ám ez teljesen független attól, hogy mennyire minőségi kreációról van szó. Sokkal inkább a bőr rétegezésének módján, rostjainak ragasztásán múlik, kibírja-e a vízben hánykolódást, majd a centrifugát. Egyes bőrcipők elszíneződnek mosószer hatására, sokkal kíméletesebb speciális bőrtisztítóval vagy nedves ronggyal tisztítani az efféle darabokat.

A velúr szintén nagyon érzékeny anyag, amely könnyen károsodhat a mosógépben. A finom részletekkel – mint amilyenek a gyöngyök, flitterek és más díszítések – rendelkező lábbelik szintén könnyen tönkremehetnek a mosás során. A velúr könnyen elszíneződik, a rostjai lazábbak, így érdessé, keménnyé válhat a felülete a vízben ázás, majd száradás után. A velúranyagú cipőkhöz kaphatók speciális radírok, melyek megtisztítják a felületet, ha koszfoltos lesz.

Így kerülhet a mosógépbe a fehér cipő

A fehér cipő hatékony tisztításához először is távolítsd el a laza szennyeződéseket és koszt egy puha kefével. Ha túl sáros a lábbeli, a leázott kosz visszatapadhat rá, és megakadályozhatja, hogy újra patyolattiszta legyen a felülete. A cipőfűzőket és a talpbetéteket érdemes kivenni, mielőtt a cipőt a mosógépbe teszed. Ezeket külön moshatod kézzel, vagy, ha kímélő programot használsz, tedd mosózsákba, esetleg párnahuzatba az eltávolítható részeket, úgy rakd be a cipő mellé a mosógépbe.

A fehér cipőket szintén mosózsákba helyezd el, és azzal együtt kerüljenek be a mosógépbe, hogy megvédd őket a dörzsölődéstől.

Kép: Getty Images.

 

A mosógépet érdemes kímélő, hideg vagy langyos vizes programra állítani. A forró víz ugyanis károsíthatja a fehér cipőket. Használj kímélő mosószert, lehetőleg kerüld az erős vegyszereket és fehérítőket. A mosógépet célszerű alacsony fordulatszámra állítani, mert az erős centrifugálás kárt tehet a cipőkben.

A mosógépből kivett fehér cipőket hagyd természetes módon megszáradni, ne tedd őket szárítógépbe, mert az deformációt okozhat, ugyanakkor a lábbelik ragasztását is feloldhatja a meleg levegő.

Kép: Getty Images.

 

Célszerű a fehér cipőket papírtörlővel vagy ronggyal kitölteni, hogy megtartsák formájukat száradás közben. Helyezd őket szellős, árnyékos helyre, és kerüld a közvetlen napfényt, hogy megelőzd a sárgulást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés