Az Adidas egyeseknél kiverte a biztosítékot megosztó kampányával, de nem is annyira a sportmárka provokációja elgondolkodtató a történetben, inkább az, ahogy sokan reagáltak rá.

Az Adidas úgy gondolta, kitör a skatulyából, és őszi-téli kampányával a jövő ikonjait szólaltatja és szólítja meg: modelleket, művészeket, aktivistákat, sportolókat, akik mernek újítani, különbözni, valami újabbat teremteni a megszokottnál. Mivel a Superstar sneaker megalkotásánál a szépség újradefiniálása volt a tervezők célja, a kampányfilmet és a divatfotókat is erre a mottóra alapozták.

Érthető, hogy a sportmárka nem kívánt átlagos modellel reklámozni, olyan embert akartak a kampány élére, aki megtestesíti mindazt, ami az Adidas új ideológiája, miszerint a szabadság egyik feltétele az, hogy ne akarj beállni a sorba. Erre a feladatra nem is találhattak volna alkalmasabb személyt, mint a svéd Arvida Byström nevű modellt, aki művész és fényképész is egyben, és az interneten főként a „no-shave” szőrös aktivistájaként ismert. Arvida elszántan küzd a sztereotípiák ellen, és ezért naponta kap hideget-meleget a buzgó kommentelőktől.

Az egyébként gyönyörű művészlány nem hajlandó borotválni a lábát és a hónalját, és az Adidas kampányában is természetes valójában, szőrösen tűnik fel. Tény, hogy nem egy bájos látvány a karja alól kikandikáló szőrpamacs, de a szőrös testrészeinél sokkal megdöbbentőbb, sokkolóbb volt az a pocskondiázó kommentáradat, amit elindított egy borotválatlan nő látványa.

Néhányan olyan heves reakciókban törtek ki, mintha a lány főbenjáró bűnt követett volna el. Azt a részét még megértjük, hogy nem sok embernek tetszik ez a látvány, de azt már nem, hogy emiatt miért kell megfenyegetni a modellt, vagy majomnak titulálni, és lehülyézni, mintha az ő teste közös érdek volna. Nem bírjuk felfogni, hogy merészkedhet valaki odáig, hogy csupán azért, mert nem tetszik neki az, amit lát, hibáztathat egy másik embert, aki saját magának akar megfelelni. Valaki még odáig is merészkedett, hogy gyűlölködve erőszakkal fenyegette meg a svéd modellt, pedig valószínűleg sem neki, sem másnak nem fáj az, hogy ez a lány szőrös lábbal éli az életét. Tényleg, kinek mi köze hozzá, hogy más mit művel a testével?

  • Megosztás:
hirdetés