Aki járt már Indiában, biztosan megtapasztalta, ahogy a kora reggeli órákban felsorakozó árusok kínálják a forrón gőzölgő teát, ahogy ott nevezik, chai-t.

Ennek fogyasztása egyfajta rituálénak számít a távoli országban, de szerencsére nem kell azért Indiába utazni, hogy megtapasztaljuk ezt a csodás ízélményt. Az alábbiakban a gyors, néhány hozzávalóból álló eredeti receptet közöljük.

Hozzávalók:

  • 250 ml ízlés szerinti tej
  • 250 ml víz
  • 1 filter – vagy 2, ha erősebben szereted – English breakfast tea
  • 1 teáskanál őrölt vagy frissen reszelt gyömbér
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 2 teáskanál ízlés szerinti cukor vagy agavé-/juharszirup

Elkészítés

Tedd egy tálba a hozzávalókat, alacsony lángon forrald fel, majd váltogasd az alacsony és magas hőmérsékletet úgy, hogy a buborékok mindig megemelkedjenek az edény széléig. Addig főzd, amíg tejeskávéra hasonlító színű nem lesz, kóstold meg, és ízlés szerint édesítsd még, ha szükséges.

A chai akkor tökéletes, ha erős, ugyanakkor édes, tejsűrű, és mélybarna színű. Felturbózhatod még aprított citromfűvel, mentalevéllel, szegfűszeggel és fahéjjal is. Bögre helyett kis csészékben kínáld, így lesz igazán autentikus a fogyasztása.

A gyömbér kiváló vírusölő és gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert és fájdalomcsillapító hatással is bír. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz A,- B,- C és E vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat, cinket és káliumot. A kardamom tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a benne található mangán pedig segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. Fogyasztásával megelőzhetők az emésztési zavarok és javul a vérkeringés is. 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés