Egyre több kozmetikai cég kínál olyan termékeket, melyek a holisztikus gyógyításban használt természetes alapanyagokat tartalmazzák. Sőt, egy-egy szépészeti központ az ősi gyógymódok mintájára alkalmazott szépségkezeléseket is felvett ajánlatai közé.

hirdetés

Ennek oka nem más, mint az, hogy manapság egyre többen fordulnak a természetes alapanyagokhoz és kezelésekhez a szépségápolásban is. Ezek többségét a különféle kultúrákban ma is használják, mert eredményességük az évezredek során semmit nem változott. Lássunk ezek közül néhányat!

Törökország rózsái

Törökország a világ rózsatermelőinek élvonalában van, és a rózsa a mai napig klasszikusnak számít a szépségápolásban. Már kétezer éve alkalmazzák a rózsavizet – otthoni elkészítését itt olvashatod -, mint értékes vitaminok – étkezési célra is alkalmas -, ásványi anyagok és antioxidánsok alapját. Ezenkívül antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású is, így kiváló a piros, irritált bőr nyugtatására. A belőle készült rózsaolaj javítja a bőr textúráját, gyógyítja a sebeket és különféle bőrbetegségeket, sőt, a szervezet kortizolszintjét is csökkenti.

Ha hideg van, a finnek meleget csinálnak

Na jó, a gőzfürdő és a szauna elsősorban nem erről szól, de az biztos, hogy kiváló hatással vannak az egészségre, és már a 12. századtól alkalmazzák őket. A 70-90 Celsius-fokban való szaunázás számos betegséget gyógyít, de az izzadás révén méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ezenkívül nyugtató hatással van az idegrendszerre, sőt, edzés után a vérnyomást is segít csökkenteni. Újabb változata az infravörös szauna, ami már az izomréteget is eléri, így csökkentve a feszültséget.

India legvidámabb fűszere

Ez nem más, mint a kurkuma, aminek gyógyhatásáról napokig lehetne mesélni. Tulajdonságait már 4500 éve felfedezték, és az újabb kutatások is bebizonyították, hogy ötször-nyolcszor magasabb a hatóanyag-tartalma, mint egy átlagos, C- és E-vitamint tartalmazó élelmiszernek. Ezenkívül sikeresen áll ellen a legártalmasabb szabad gyöknek, a hidroxilgyöknek, ami nagy arányban felelős a bőr öregedéséért és betegségeiért. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a kurkuma erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, ízületi fájdalmak és egyéb betegségek ellen is kiváló. Itt egy szuper receptet olvashatsz kurkumával, ami segíti a ráncok és pattanások eltűnését. Akinek érzékeny a bőre, belsőleg alkalmazza, tejben elkeverve vagy ételekbe szórva még hatásosabb.

Kína szeret szurkálódni

Bizony, és ezt nem másnak nevezik, mint akupunktúrának. Jellegzetes, kétezer évre visszanyúló, ősi gyógyítási módszer, aminek lényege, hogy a test energiapályáin található blokkokat feloldja, ezzel hozzájárulva az egészség megőrzéséhez és gyakorlatilag mindenféle betegség gyógyításához. Újabban már bőrproblémák ellen is alkalmazzák célzottan, aminek hatására javul a vérkeringés, a bőrsejtek regenerálódnak, és javul a bőr textúrája. Kiváló ráncok és pigmentfoltok ellen is, puhává, bársonyossá téve a bőrt. Magyarországon is van lehetőség akupunktúrás kezelésre, például a Chi-Huang Medical Centerben, ahol bőrproblémák kezelésére is ajánlanak szolgáltatást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés