Az úgynevezett terhességi csíkok nemcsak a várandós nők rémálmai, de náluk a hirtelen méretváltozások miatt gyakrabban előfordulnak striák a mellen, hason, combon, fenéktájon és csípőn. Ám akadnak olyanok, akik már pubertáskorban találkoznak ezzel a problémával, amikor hirtelen megnyúlnak, vagy nőiesedni kezd az alakjuk. Ilyenkor rendszerint az öröklött hajlam játszik közre, de a megelőzés csökkentheti a piros és lilás csíkok előfordulását, az otthoni kezelés pedig halványíthatja a színüket.

Miért nehéz megszabadulni a terhességi csíkoktól?

A striát utólag eltüntetni sajnos nagyon nehéz, szinte lehetetlen. A sérülés ugyanis a bőr alatti kötőszövetben következik be, és nem a felső rétegben, mely könnyen regenerálódik. Ha a bőr tápanyag-, mozgás- vagy vízhiány következtében rugalmatlanná válik, nehezen viseli a nagyobb megterheléseket – például a hízással járó változásokat -, így az alsó réteg berepedezik, elszakad. A hámlással járó gyors sejtcserélődés csak a felső hámrétegre jellemző, de mivel a szakadás jóval mélyebben történik, a nyomai nem tűnnek el teljesen.

A boltokban kapható stria elleni krémekkel csupán enyhíthető a friss striák lobos, pirosas, lilás színe, illetve megelőzhető a további csíkok kialakulása. A rendszeres kezeléssel elérhető, hogy a terhességi csíkok alig látható, gyöngyházárnyalatú foltokká váljanak. Számos modern, kozmetikai kezelést is igénybe lehet venni a csíkok halványítására és a bőr feszesítésére, de még mindig a megelőzés a legolcsóbb és a leghatásosabb módszer.

Természetes praktikák

Ha babát vársz, kezdd el idejében a bőröd felkészítését. A negyedik hónap elején még alig látható a pocak, de érezni fogod, hogy nagyon hirtelen következik be a változás. Szinte alig egy hét leforgása alatt növekedhet annyit a méreted, hogy a nadrágod felső gombját már nem tudod begombolni. A bőr feszülése, nyúlása már ekkor kihívást jelenthet a kötőszövetnek, tehát érdemes előre gondolkodni.

A száraz, vízhiányos bőr kötöttebb, kevésbé rugalmas, vagyis nehezebben nyúlik. Ezért naponta kétszer érdemes extra gondoskodásban részesíteni a kritikus területeket, melyek gyorsabban nőnek ilyenkor: mell, has, fenék, csípő, comb. Először is ne feledkezz meg a napi 2-3 liternyi vízfogyasztásról, mely a terhesség során több szempontból is kiemelten fontos.

A táplálkozásra és a vitaminpótlásra ilyenkor egyébként is érdemes odafigyelni, de a bőröd úgyszintén meghálálja majd, ha kap egy kis A-, C-, E- és F-vitamint. A répában fellelhető béta-karotin szintén segít megőrizni a bőr egészséges feszességét, rugalmasságát. Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvat, halfélét, és teljes kiőrlésű gabonaterméket.

Az olajok erejével

A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok megakadályozzák a bőrsejtek vízvesztését. Jótékony hatással bír a búzacsíraolaj, mely E-vitaminban rendkívül gazdag, illetve a lenmagolaj, melyet hegek kezelésére is szoktak ajánlani. Az olívaolaj kézenfekvő, hiszen szinte minden bőrszépítő vitamin megtalálható benne.

A jojobaolaj és az avokadóolaj szintén remekül hidratál, valamint selymesebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt. A szőlőmagolaj fokozza a sejtek regenerálódását, és segíti a bőrrétegek anyagcseréjét. A mogyoróolaj mélyen hatol a szövetekbe, így striák megelőzésére, kezelésére különösen alkalmas. A borágóolaj regeneráló, tápláló, nyugató hatású.

Kezelési tippek

  • A kakaóvajas, olajos masszázs remekül hidratálja, és rugalmasabbá teszi a bőrt.
  • Keverj össze több olajfélét, és körkörös mozdulatokkal kenegesd a kritikus területeket.
  • A pocakodon óvatos, törölközős dörzsöléssel élénkítheted a vérkeringést.
  • A fenekeden és egyéb területeken használhatsz hideg-meleg váltózuhanyt és luffaszivacsos dörzsölést.
  • Megosztás:
hirdetés