A sztárok és az Instagram-celebek körében már régóta elterjedt a száraz ledörzsölés technikájának rendszeres gyakorlása, aminek segítségével ragyogó bőrt varázsolhat az ember magának. Számos jótékony hatással bír, de csak mértékkel végezve.

Mi a száraz ledörzsölés?

Szó szerint azt jelenti, amire a megnevezés után egyből gondol az ember. Vagyis a test egészének – kivéve az arc – átmasszírozása egy természetes sörtéjű kefével. Sem vízzel, sem más testápolóval nem kell bekenni a kezelt testfelületet, egyszerűen csak fogod a kefét, és körkörös mozdulatokkal elkezded dörzsölni a bőrt.

Ennél a pontnál nem árt az óvatosság két szempontból sem. Az egyik, hogy olyan kefét válassz, ami nem túl durva sörtékkel rendelkezik, az ugyanis mikrosérüléseket okozhat a bőr felszínén. A has és a mellek környékén különösen érzékeny a bőr, így ezeken a területeken a legpuhább dörzsit használd.

Fontos még, hogy gyengéd, semmiképp se durva mozdulatokat végezz, ugyanis az szintén sérülésekhez, valamint bőrgyulladáshoz vezethet. Érzékeny és gyulladt bőrűek, továbbá bőrproblémákkal küzdők óvatosan használják a technikát.

Hogyan végezd a dörzsölést?

A fentiekben már szó esett arról, hogy milyen kefét válassz, és hogyan használd azt. Emellett a technika is nagyon fontos, ugyanis így érheted el a legjobb eredményt. Mindig lentről felfelé indítsd a mozdulatokat, tehát a bokánál kezdd, és úgy haladj felfelé, a szív irányába. A hát esetében ellenkezőképpen, tehát nyaktól derékirányba végezd a mozdulatokat.

Mire jó a módszer?

Elsősorban kiváló a száraz bőrrészek és elhalt hámsejtek eltüntetésére. Dörzsölés hatására fokozódik a nyirok- és vérkeringés, így elősegítve a bőrsejtek megújulását. Puhítja, ragyogóbbá teszi a bőrt, ezenkívül élénkítő hatással is bír.

Sokan alkalmazzák a módszert a narancsbőr eltüntetésére is, de sajnos látványos javulás csak ettől a módszertől nem fog bekövetkezni. Ennek oka egyszerűen magyarázható. Alapvetően valóban hasznos narancsbőr ellen, ugyanis a dörzsölés hatására a bőr alatti zsírpárnák fellazulnak, és egyenletesebb lesz a bőrfelszín. Csakhogy a látványos javulás érdekében szinte naponta kellene végezni a ledörzsölést, ami viszont hosszútávon árt a bőrnek. Intenzív, folyamatos dörzsölés hatására ugyanis a bőr begyullad, majd erre válaszul, védekezésképpen megvastagszik.

A ledörzsölés tehát a narancsbőr eltüntetésére kevésbé alkalmas, viszont heti egyszer elvégezve fiatalosabbá, frissebbé és feszesebbé tehetjük a bőrt. Ezzel pedig már félig meg is előztük a narancsbőrt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés