Az orbáncfű az egyik legismertebb gyógynövények egyike, amit már évszázadok óta használnak a népi gyógyításban. Júniustól szeptember közepéig virágzik, és teának vagy olajnak lehet felhasználni. Utóbbihoz a növény sárga, virágos hajtásait használják fel, amiket olajba áztatva, napon érlelve nyerik ki az értékes hatóanyagot.

Az orbáncfű olaj a ráncokat és a narancsbőrt is kezeli

Rengeteg egészségügyi panasz kezelhető orbáncfűteával, de az olaja is igazi csodaszer a bőrápolásban, így számos készítmény alapanyaga és hatóanyaga.

Nagyon jó hámosító, így égési és nyílt sebekre már régóta alkalmazzák. Csökkenti a fájdalmat, nyugtatja a bőrt és összehúzza a sebeket. Éppen ezért pattanások és egyéb bőrbetegségek gyógyítására is kiváló. Pikkelysömörben, ekcémában, rosaceában és dermatitiszben szenvedőknél csökkenti a gyulladást és nyugtatja a bőrt. Flavonoidtartalma révén antibakteriális, fertőtlenítő és viszketéscsillapító hatású, így például borotválkozás után nagyon jól ápolja a bőrt. Újabban ránctalanító és narancsbőr elleni hatása is ismert, megújítja a sejteket, serkenti az elasztintermelést és a bőrtónust is kiegyenlíti.

Nehéz állagú, lassú felszívódású olaj, így nagyon vékony rétegben -lehetőleg este- ajánlott a bőrre kenni, szükség esetén a felesleget fel kell itatni. Érdemes minél jobban, de gyengéden a bőrbe masszírozni. Minden bőrtípusra ajánlott, a különféle bőrbajok nagyon hatékonyan kezelhetők vele. Figyelni kell viszont, hogy fényérzékenységet okoz, így mindenképpen használj fényvédőt, ha orbáncfű olajat használsz.

Tiszta, 100%-os olajként elsősorban bioboltokban szerezhető be, kissé magas áron, hiszen korlátozottan szüretelhető virága igazi kuriózummá teszi.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés