Az erős napsugárzás vizet von el a bőrsejtektől, a nagy dózisú UVB pedig nemcsak barnaságot vagy leégést okozhat, hanem a korai bőröregedésért, ráncosodásért szintén felelőssé tehető. Mindez persze megelőzhető fényvédő termékekkel, de a klóros víz, illetve az izzadás szárító hatása ellen nem sokat tehetsz.

A folyadékpótlás fontos és kihagyhatatlan, ugyanakkor a felső, elhalt hámrétegeket már nem menti meg. A hidratálókrém ilyenkor nem fejt ki megfelelő hatást, mert nem jut át a megvastagodott felhámon. Jobb esetben a bőr hatékony regenerálásba kezd, vagyis megszaporítja az új sejtek képződését, ennek következtében a felső, elhalt réteg lehámlik. Ám, ha nem kapnak kellő oxigént az újoncok, a folyamat megakad, a bőröd pedig fakóvá, szürkévé válik, ami egyértelműen jelzi, hogy eljött a hámlasztás ideje.

A mélyhámlasztást inkább az őszi-téli időszakra ajánlják a kozmetikusok, de gyengédebb házi pakolásokkal nyáron is segítségére lehetsz a bőrödnek. Ezek többnyire csak a felső réteget bontják meg, hogy akadálytalan utat kapjanak, és mélyebbre jussanak a tápanyagok.

Nyáron szinte kézenfekvőek a gyümölcsök, és bizonyára mindenki hallott már az AHA-savak hámlasztó, bőrmegújító hatásáról. Viszont egyáltalán nem lepődnék meg azon, ha valaki sajnálná magára kenni a nyári, zamatos vitaminbombákat, ahelyett, hogy megenné. Ha inkább kihagynád a gyümölcsöt a házi szépségápolásból, a tejföl vagy a joghurt éppúgy szóba jöhet.

Joghurtos pakolás

A világ legegyszerűbb hámlasztó módszere a joghurtos pakolás, ami érzékeny bőrre is alkalmazható. Ez egyszerre nyugtat és hidratál, illetve az apró ráncokat, az elhajt hámsejteket és a szennyeződéseket is eltüntetheted vele. Az első fázis az alapos arctisztítás, majd nincs más dolgod, mint felkenni a bőrödre.

Előtte tiszta gézen keresztül csöpögtesd le picit a felesleget, így nem fog lefolyni az arcodról, valamint könnyebben megszárad a felülete. Száradás után ujjbeggyel dörzsöld le. Minden bőrtípusra ajánlott, de különösen a zsíros típusúra van jó hatással. Reszelt almával szintén összekeverheted, mely még jobban felfrissíti a vérkeringést, így a bőröd ragyogó lesz.

Tejfölös-tormás varázsszer

A torma csak fogyasztási szempontból szezonális, egyébként egész évben megtalálható a zöldségesnél. Általában csak télen, megfázás és láz esetén kerül szóba a gyógyhatása, pedig bőrszépítő hámlasztásra éppúgy kiválóan alkalmas. Bár érzékeny bőrűeknek nem ajánlott, mert az erős illóolajai irritációt okozhatnak, közvetlenül napozás vagy leégés után sem érdemes bevetni.

Azonban még az érdes könyökről és a durva sarokról is hatékonyan eltávolítja az elhalt hámréteget, mindemellett puhítja a bőrt. Reszelj le egy keveset a tormagyökérből, és keverd el annyi tejfölben, amennyit csöpögés nélkül el tudsz oszlatni az arcodon – a tejföl legyen túlerőben, a tormából ne használj túl sokat.

A torma vérbőséget okoz, csökkenti a gyulladásokat, kiváló lehet pigmentfoltok halványítására, valamint fél napig tart a baktériumölő hatása. A tejföl vitaminban és zsírban gazdag, gyengéden hámlaszt, és kazeinnel nyugtatja a bőrt. Mielőtt az arcodon használnád ezt a pakolást, teszteld le a csuklód belső bőrfelületén.

  • Megosztás:
hirdetés