Valamilyen rejtélyes oknál fogva a naptejes flakonról előszeretettel kopik le a lejárati idő dátuma, aminek hála képtelenség megállapítani, jó-e még az adott termék. Vagy mégsem?

Ha a következő tulajdonságokat sorban megvizsgálod, pontos dátum nélkül is megtudhatod, szabad-e még magadra kenni a régi napozókrémet.

Csomós vagy vizes

A naptejnek alapjáraton krémes, sűrű, de kenhető állaga van. Ha viszont már lejárt a szavatossága, ez a jelleg nyomtalanul eltűnik: vagy apró kis csomók jelennek meg benne, amitől az egész egy furcsa, ragacsos kencévé válik, vagy pont az ellenkezője történik, és olyan vizes állagot ölt, ami naptejre egyáltalán nem hasonlít.

Ez egyébként a spray formátumra is igaz: ha nagyon ragad, és furcsa állagúvá válik a bőrödön, valószínűleg már megromlott.

Elszíneződik

Talán ez a legkevésbé gyakori jelenség, de előfordul, hogy a naptej a szavatossági idő lejárta után elszíneződik. A fehéres, halványsárga színvilágot egy határozott sárga szín váltja fel, mintha citromsárga tempera lenne belekeverve. Pont ezért először mindig csak a tenyeredbe nyomj egy kicsit, így könnyebben le tudod tesztelni.

Furcsa lesz a szaga

A naptej sajátos illatát nem lehet semmi mással összekeverni, ezért ebből nagyon könnyen kikövetkeztethető, jó-e még. Ha picit savanyúnak vagy kevésbé intenzívnek érzed az illatát, érdemes a fent leírtakat is megvizsgálni a krémen, mert ez is utalhat arra, hogy már nem jó a termék.

  • Megosztás:
Címkék:
hirdetés