Az a jó a házi pakolásokban, hogy minden összetevőjét ismered, és megválogathatod, hogy mit kensz a bőrödre.

Vannak azonban olyan összetevők, amelyeket még a házi kozmetikumokba sem szabadna belekeverni, mert bár sokan nem tudják, de nagyon ártalmasak.

Szódabikarbóna

Főként mélytisztító maszkok és bőrradírok hozzávalójaként találkozhatsz a szódabikarbónával, de ha ezt látod a receptben, inkább lapozz tovább! A szódabikarbóna ugyanis teljesen felborítja a bőr pH-egyensúlyát, és vészesen legyengíti a védekezőképességét. Már egyszeri használat esetén is szemmel látható károkat okozhat a bőrön, szárítja, irritálja azt.

Alkohol

Pattanások elleni és zsíros bőrre ajánlott házi pakolások és artisztítók összetevőjeként szerepelhet az alkohol, ami valóban sterilizálja és zsírtalanítja a bőrt, ám a jó baktériumokat is eltávolítja, borzasztóan szárít, és megzavarja a faggyúháztartást. Valójában még ront is a zsíros bőr helyzetén, hiszen erős szárító hatása miatt még intenzívebb faggyútermelésre készteti a bőrt.

Hidrogén-peroxid

Fertőtlenítőként kiválóan alkalmazható a gyenge hidrogén-peroxid, ám bőrápolásra nem alkalmas, sőt, kifejezetten veszélyes. Erős allergén, ami komoly bőrirritációt és még égési sérüléseket is okozhat, dehidratálja a bőrt, és lerombolja annak védekezőképességét.

  • Megosztás:
hirdetés