Bizonyos gének határozzák meg, hogy az ember mennyire hajlamos a leégésre és annak eredményeként a bőrrák kialakulására – állítják kutatók.

A szakemberek Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Hollandiában, valamint az Egyesült Államokban élő és európai felmenőkkel rendelkező csaknem 180 ezer ember genetikai állományát megvizsgálva azonosítottak húsz olyan gént, mely összefüggésben van a leégés fokozott kockázatával – írta a medicalxpress.com. A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a húsz gén közül nyolcat korábbi kutatások már összefüggésbe hoztak a bőrrák kialakulásával.

A genom legalább egy régiójában “arra utaló bizonyítékot találtunk, hogy a melanoma kialakulásában szerepet játszó gén a leégésre való hajlam fokozásával működik közre a folyamatban” – mondta Mario Falchi, a King’s College London munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A napsugárzás rendkívül fontos a szervezet D-vitamin-termelése szempontjából. Ez a vitamin felel a csontok, a fogak és az izmok egészségéért, és a kutatók szerint a krónikus betegségek, akár még a rák kivédésében is segíthet. Ha azonban túlzottan ki vagyunk téve a napsugaraknak, az fájdalmas lehet rövidtávon, és veszélyes következményekkel járhat az egészségre nézve.

A tanulmány, mely a leégés genetikai hátterével foglalkozó eddigi legnagyobb vizsgálat, segít magyarázatot adni arra, hogy az azonos bőrtónusú emberek miért reagálhatnak eltérően a napsugárzásra: néhányan vörösre égnek, mások lebarnulnak. Az eredmények továbbá a bőrrák kockázati tényezőinek megismerésében is segíthetnek.

“Rendkívül fontos, hogy ezeket a géneket még részletesebben tanulmányozzuk, hogy megértsük, miként járulnak hozzá a leégésre való hajlamhoz” – húzta alá Falchi. A kutató szerint a jövőben talán genetikai vizsgálattal is ki lehetne szűrni a kockázati csoportba tartozó embereket.

Forrás: MTI.

  • Megosztás: