A kasvirág, más néven echinacea, legtöbbször lilás, rózsaszínű virága nem hétköznapi szereplője a kerteknek. Ugyanis nem csak az udvart varázsolja élettel telivé, de gyógyászatilag is nagyon hasznos növénynek bizonyul. Abőrre gyakorolt jótékony hatása szintén kiemelkedő, így amellett, hogy teaként fogyasztod, a belőle készült olajok, valamint a kivonatával dúsított krémek előnyeit is kihasználhatod.

hirdetés

A kasvirágot legtöbben immunerősítő tulajdonságai miatt ismerik. A növény a náthaszezon kezdetével a legnépszerűbb, hiszen úgy tartják, az echinaceát tartalmazó készítmények segítenek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. A szárított virágjából készült gyógytea meghűléses, felső légúti problémák kezelésére is alkalmazható. Továbbá présnedvét kúraszerűen is lehet szedni immunerősítő készítményekben és étrend-kiegészítőkben egyaránt.

Az immunerősítő kasvirág hatása bőrre

A sokoldalú virágnak említésre méltó a sejtregeneráló képessége, melyet a poliszacharid nevű anyagának köszönhet. Pusztítja a szabad gyököket, ezáltal a bőröregedés ellen is hatékony szernek bizonyul. Erős antibakteriális tulajdonsága van, valamint a benne található glikoprotein segítségével csökkenti a gyulladásokat, így a nehezen múló bőrgyógyászati tüneteknél kifejezetten érdemes alkalmazni.

Gyakran használt típusa, a bíbor kasvirág az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő gyógynövény. A belőle készült kenőcsök, krémek és tinktúrák akár akné, fekély, égési sérülés és más sebek gyógyítására is alkalmazható az antiszeptikus hatása miatt.

 

A virágot még az amerikai őslakosok is felhasználták, hogy hatékonyabbá tegyék vele immunerősítő szereiket. Mivel napjainkban a kasvirág bőrre gyakorolt ápoló hatása éppúgy bizonyított, ezért gyakorta találkozhatunk vele különféle kozmetikumokban, de mi magunk natúr formában is alkalmazhatjuk a növényt, vagy abból készült kivonatait.

Használata nem ajánlott azon személyeknek, akik valamilyen autoimmun betegségben szenvednek. A kasvirág hatóanyagai miatt ugyanis a betegség tünetei is felerősödhetnek. Amennyiben valaki gyermeket szeretne vállalni, szintén nem javasolt az echinacea szedése, hiszen csökkenti a teherbe esés valószínűségét.

Továbbá az állapotos és a szoptatós kismamák részére sem ajánlott. A napraforgóra allergiás egyéneknek pedig érdemes először óvatosan kipróbálni a kasvirágkészítményeket, mert nagy a valószínűsége annak, hogy azokra szintén kiterjed az allergiájuk.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés