Könnyen lehet tartós hajkárosodás egy kiadós strandolás vége, ha nem vagy elővigyázatos.

A tűző nap, a klóros medencevíz vagy éppen a sós tengervíz extrém igénybevételt jelent a hajnak, ami ezért különleges törődést igényel. Fogadd meg a profi fodrász tanácsait!

– A frissen mosott, száraz haj valósággal szivacsként viselkedik, ezért strandolás előtt ne moss hajat. Még akkor se, ha zsírosnak érzed, mert pont ez fog természetes védelmet nyújtani a káros hatásokkal szemben – tanácsolja Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

Minden hajhossz esetében érdemes strandolás előtt egy kevés hajápoló olajat vékonyan felvinni a hajszálak teljes hosszára, ami megvéd a nap sugaraitól és a medence vagy a tengervíz káros hatásaitól. Hosszú vagy félhosszú haj esetén az UV-szűrős hajspray vagy hajápoló olaj használata mindenképpen ajánlott száraz és vizes hajon egyaránt.

Ne feledkezz meg a fejbőr védelméről se! A homlok tövénél, a fülek környékén és a választékoknál használj legalább 20 faktoros napvédő krémet, mert a bőr itt könnyen megéghet.

Tökéletes strandfizurák

Ha nem mártod vízbe a hajadat, akkor a félhosszú vagy hosszú hajból készíts laza kontyot vagy fonatot, de vigyázz, hogy ne törd meg a gumival a hajat, mert, ha mégis vizes lesz, sokkal sérülékenyebbé válik. Rövid haj esetén válassz természetesen kócos hatású hajviseletet, hiszen a víztől úgyis rakoncátlanná válik a legnagyobb gonddal elkészített frizura is.

Festett haj esetén pedig a kalap vagy kendő kifejezetten ajánlott, mert megóvja a haj színét a kifakulástól – mondta Lafferton Annamária. Bármilyen fizura mellett döntesz, egyvalamire nagyon vigyázz: strandolás előtt soha ne használj hajformázó termékeket, hajlakkot vagy hajhabot, mert ezek a nap UV-sugarainak hatására valósággal beleégnek a hajba – tette hozzá a szakember.

Hajvédő öblítés

Mielőtt fürdeni mennél, öblítsd át a haj teljes hosszát és a fejbőrt is tiszta vízzel, mert így nem a klóros vagy sós vízzel fog megtelni a haj. Az öblítést ismételd meg minden fürdőzés előtt és után, így kevésbé lesznek szárazak és töredezettek a szálak. Rövid haj esetén érdemes még gyakrabban alkalmazni a tiszta vizes öblítést, mert a rövid haj gyorsan szárad, és így a fejbőrt is véded a kiszáradástól – mondta Lafferton Annamária.

Hozzátette: nyaralás alkalmával az alapos hajmosás a vakáció végéig várhat. A nap végén elég tiszta vízzel alaposan átöblíteni a hajat, és akár a sampon és balzsam használata is elhagyható. Ehelyett alkalmazz ápoló pakolást, ami segít regenerálni a hajszálak esetleges sérüléseit. Végül ne feledd, hogy a haj állapotát alapvetően befolyásolja, hogy mennyire vagy hidratált, ezért mindig igyál elegendő vizet.

Forrás: Lafferton Fodrászat.

  • Megosztás:
hirdetés