A grízként is emlegetett, gombostűfejnyi kitüremkedések a bőrön nagyon zavaróak tudnak lenni. Nem egyszerű megszabadulni tőlük, de nem lehetetlen!

Sokan firtatják a szemkörnyéki bőrgríz, vagyis a milium keletkezésének okát, de még mindig nem tisztázott, mitől alakul ki, miért terjed, vagy múlik el néha teljesen magától. Egyesek szerint a zsíranyagcserében keletkezik zavar, de – mivel főként a szem körüli, szárazabb bőrterületeken fordul elő gyakrabban – mi ésszerűnek találjuk azt a feltételezést is, miszerint a faggyú nem tud zavartalanul távozni a bőrfelszín irányába, mert a száraz hámrétegek elzárják az útját, ezért betokosodik és megkeményedik.

A szakértők könnyen megszabadítanak a zsírdudoroktól

Ezek a kis fehér pöttyök esztétikai problémán kívül mást nem okoznak, de sajnos nem lehet tőlük egykönnyen megszabadulni. Mivel közel sem olyanok, mint a pattanások, nem érdemes nyomkodással kísérletezgetni, mert gyulladt hámsérülés lesz a vége.

Ha kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz fordulsz, ők szakértően el tudják távolítani a kis zsírcsomókat egy steril tűvel, miután felpuhították és fertőtlenítették a bőrt. Sokan otthon is megpróbálkoznak ezzel a módszerrel, ám hiába tűnik bagatell eljárásnak, azért némi kockázattal jár: ha túl mélyre szúrod a tűt, gyulladást okozhatsz, és a nem megfelelő sterilizálástól el is fertőződhet a seb. A mélyhámlasztásos módszer szintén célravezető lehet, viszont használata után napokig, sőt, hetekig regenerálódhat a bőr, miközben speciális törődést igényel.

Kíméletes kezelés otthon

A milium kezelésében a bőr felpuhítása kulcsfontosságú, hiszen pont a száraz hámrétegek zárják el a faggyú útját. Mivel bőrszárazság esetén a faggyúmirigyek elkezdenek túlteljesíteni, elképzelhető, hogy ilyenkor is ez történik, ám a zsír valamiért nem tud utat törni magának a bőrfelszín irányába. Amióta egyre többen használnak tiszta, növényi olajokat arcápoláshoz, kiderült, hogy bizonyos esetekben az olajok hatékonyan megszüntetik a grízpöttyöket, melyek maguktól felszívódnak, vagy annyira felpuhulnak, hogy könnyen és sérülésmentesen eltávolíthatóak.

A szemkörnyék egyébként pont azért hajlamosabb a korai ráncosodásra, mint egyéb bőrterületek, mert kevesebb zsírmiriggyel rendelkezik, így jóval szárazabb. Rendszeres olajozással azonban ez ellensúlyozható, és így a miliumok is megelőzhetőek.

Használj antibakteriális olajat: aloé vera, teafaolaj, rózsaolaj és avokádóolaj is szóba jöhet. Mindennap ismételd meg az alábbi rutint: alaposan tisztítsd meg a bőröd, majd tegyél forró vízbe áztatott, kicsavart törölközőt az érintett területre. Hagyd rajta addig, míg kihűl, majd egy vattakorong segítségével jól olajozd be a szemkörnyéki bőrt.

Én tiszta aloé vera testolajat használtam, mely adalékmentes. A hatás nem volt túl gyors, két hét is eltelt, mire a pöttyök eltűntek. Fokozatosan húzódtak vissza, eleinte csak kisebbek lettek, és kevésbé türemkedtek ki a bőrből. Végül már csak egy-két világos folt volt látható. Alkalmanként használva a mézpakolás szintén jó arra, hogy puhán tartsa a bőrt. 

  • Megosztás:
hirdetés