Tudjuk, mennyi bosszúságot okoz a körömfestés, különösen akkor, ha a precíz munka eredménye hamarosan berepedezik és lekopik, pedig annyit vesződtél vele.

Bárhogy is annak tűnik kívülről, a körömfestés nem egyszerű tudomány, mert minden igyekezetünk ellenére az eredmény nagyon sokféle lehet. Ha pedig még az alapszabályokkal sem vagyunk tisztában, többnyire rövid életű vagy csúf lesz a festett réteg. Igaz, nem minden körömlakk üti meg a jó minőség mércéjét, de sokszor nem a festék hibája, ha túl hamar lepattogzik.

Alaposan készítsd fel a körmeidet a festési műveletre!

Akkor is érdemes körömlakklemosóval átmosni a körmöket, ha előtte nem volt rajta festék, mert így megszabadíthatod a felesleges olajtól a körömfelületet. A polírozó sem végez jó munkát, ha a felső szaruréteg csúszós és fényes.

Amennyiben elfogyott a lakklemosód, keverj össze egy kis vizet ecettel, és rövid ideig áztasd bele a kezed, vagy ecettel átitatott törlőkendővel is eltüntetheted az olajos szennyeződéseket a bőr és a köröm apró barázdáiból. A körmeid hosszát érdemes a mindennapi tevékenységeidhez igazítani. A nagy körmök nem mindig szerencsések, mert beleakadhatnak bármibe. Kisebb körömfelületeken pedig a lakk is tartósabb marad.

Ne csak színes lakk előtt alapozz!

Sokan úgy vélik, hogy a színtelen, alapozó körömlakk csak arra való, hogy ne fogja be a körmöket a fedőlakk erőteljes színe. Alapozásra akkor is szükség van, ha világos, pasztelles manikűrt szeretnél készíteni magadnak. Az alapréteg segít abban, hogy jobban megtapadjon a körömlakk, ezáltal tartósabb legyen. Először kenj egy csíkot belőle a körmök felső felére. Ha megszáradt, kend át a körmök teljes felületét színtelen lakkal.

Tartsd hűtőben a körömlakkot!

A lakk könnyebben besűrűsödik, ha fűtött szobában tárolod, és akkor csomós, buborékos, csúnya eredményt ad a festés során. Ha hűtőben tárolod, tovább megőrzi jó minőségét, és tartósabb lesz a manikűröd. A leülepedett körömlakk sem jó, ezért, mielőtt nekifognál a festésnek, fogd az üvegcsét a két tenyered közé, és görgesd oda-vissza. Ettől fellazul a színréteg, és kenhetőbb sűrűséget kapsz.

Rétegezz, hagyd száradni, korrigálj!

Miután vékonyan felvitted az első lakkréteget, várd meg, míg teljesen megszárad. Ne dőlj be annak a cselnek, amikor a körömfesték úgy tesz, mintha már teljesen megkötött volna, de hő hatására ilyenkor még felpuhulhat.

Ha alváskor gyakran kerül a kezed a párna vagy a fejed alá, ne közvetlenül lefekvés előtt pingáld ki a körmeidet, mert a bemelegedett ágynemű alatt a lakk újra felpuhulhat, és begyűrődhet.

Amennyiben az első réteg ténylegesen megszáradt, menj át rajta még egyszer korrigálás gyanánt, ugyanis gyakran előfordul, hogy a köröm felső széleit nem érinti teljes mértékben az ecset. Az ilyen aprócska, kimaradt foltok sérülékenyebbé teszik a manikűrt.

Ha készen vagy, használj fedőlakkot. Ha teljes a száradás, tartsd hideg víz alá a körmeidet, azután hidratáld a kezed, és olajos vattával töröld át a körömágyat, mert a kiszáradt felületek szintén megrövidítik a szépen felvitt lakkréteg életét.

 

  • Megosztás:
hirdetés