A napégés nemcsak káros, de fájdalmas is, ezért a legjobb, ha a megelőzésre törekszel. Ha viszont mégis megvan a baj, pár trükkel enyhítheted a kellemetlenséget.

Bizonyos házi praktikák segíthetnek, de a régen elterjedt, tejfölös pakolást felejtsd el, mert elfertőződhet az irritált bőr. Helyette próbáld ki az alábbi módszereket – ha pedig nagyon súlyos a helyzet, akár gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót is bevehetsz.

Vegyél fürdőt!

Egy kellemes, hűvös fürdő néhány adalékkal csodákat tesz. Adj a vízhez néhány csepp levendulaolajat: ezzel csökkentheted az égő érzést. Egy evőkanál szódabikarbóna megnyugtatja a bőrt, és mérsékli az irritációt, valamint a bőrpírt. Egy kevés almaecet pedig természetes baktériumölőként megakadályozza, hogy a megégett bőr kisebesedjen, elfertőződjön.

Jeges borogatás

Tölts fel egy edényt hideg vízzel, dobj bele néhány jégkockát, és várd meg, amíg jéghidegre hűl. Ekkor márts bele egy puha textilruhát, csavard ki, majd borogasd be vele a leégett területet. Ha a ruha már felmelegedett, vedd le, és mártsd be újra. Semmiképp ne dörzsöld a bőrt, csak finoman helyezd rá a borogatást.

Igyál sok vizet!

A bőr regenerálódásához sok folyadékra van szüksége a szervezetnek, ezért, ha leégtél, igyál a szokásosnál több vizet! A belső hidratáltság nagyon fontos, de semmiképp ne cukros, koffeines üdítőkkel vagy alkohollal próbáld meg pótolni a folyadékot, mert ezekkel épp az ellenkezőjét éred el, ugyanis vízhajtó hatásuk van.

  • Megosztás:
hirdetés