Az indai nők számára a henna nem ismeretlen fogalom. A bokros kis növény leveleiből nyert őrleményt ugyanis körülbelül ötezer éve használják hajfestésre, illetve -ápolásra. Az utóbbi időben a henna itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, annak köszönhetően, hogy a bolti hajfestékekkel ellentétben mindenféle károsodás nélkül színezi be a hajat, egyetlen hátránya csupán, hogy talán kicsit időigényesebb ezzel kikísérletezni az új hajszínt. Ugyanakkor megéri vele pepecselni, mert a végeredmény össze sem hasonlítható a krémhajfestékek eredményével.

Tudni kell, hogy a henna önmagában vörösre színezi a hajat, méghozzá árnyalattól függően akár nagyon erős vörösre is. Ezért szokás fekete kávéval vagy fekete teával összefőzni a hennaport, ugyanis a bennük lévő csersav tompítja a henna vörös színét. Tehát, ha sötétebb barna hajszínt szeretnél, akkor ezt a megoldást ajánljuk. Ellenben, ha maradnál a vörösnél, akkor egy kis citromlé vagy ecet hozzáadásával kell a hennaport elkészíteni, mert ez segít a tartós szín megőrzésében. Hennával világosítani a hajat nem lehet.

Így csináld, ha barnára festenél!

Keverj össze öt evőkanál hennaport két evőkanál fekete teával, két kiskanál fekete kávéval és fél liter vízzel. A teát, a kávét és a vizet öntsd össze egy edénybe – be fogja fogni, tehát olyat használj, amit nem sajnálsz -, és főzd 15-35 percig, attól függően, hogy mennyire sötét hajszínt szeretnél. Az elpárolgott vizet mindig pótold.

A hennaport szórd egy üvegtálba, majd add hozzá az átszűrt, teás keveréket, és dolgozd össze alaposan. Annyit kell hozzáadni, hogy tejfölszerű állagot érjen el a keverék. Ezután hagyd kihűlni az egészet, majd a hagyományos hajfestékekhez hasonlóan egy ecset segítségével vidd fel a hajadra a hajtövektől egészen a hajvégekig. Amikor elkészültél, tegyél gumisapkát a fejedre, és hagyd a hennát hatni: ez két-három óra várakozást jelent, ami kissé hosszú idő, de az optimális hatás elérése érdekében szükség van rá. Ha nagyon sötét hajszínt szeretnél, ennél egy-két órával tovább is rajta hagyhatod, persze ha van időd és kedved kivárni.

Végül, amikor letelt az idő, mosd le a hennát a hajadról, először csak sima vízzel, utána ugyanúgy samponozd, balzsamozd, mint máskor szoktad. Ahhoz, hogy a henna sokáig megőrizze színét, érdemes hajszínvédő termékeket használni.

Így csináld, ha vörösre festenéd!

A vörösre színezés csupán alapanyagaiban tér el a barnára festéstől. Mivel a henna amúgy is vörös, az öt evőkanálnyi hennaport fél citrom levével kell összekeverni, természetesen szintén üvegtálban, nem fém eszközzel, és ezt a keveréket kell felvinni a hajra. Érdemes egyébként a festés előtti nap estéjén bekeverni a masszát, mert így a hatóanyagok jobban kiáznak, ezáltal a végeredmény is tovább tart majd.

  • Megosztás:
hirdetés