Naponta legalább tíz alkalommal mosunk kezet, vagyis jó esetben ez a megszokott rutin része. Mivel a klóros csapvíz eleve kiszárítja a bőrt, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyékony szappannal tisztítod a kezeidet, hiszen hiába krémezed alaposan, ha a gyakori kézmosással újragenerálod a bőrszárazság problémáját.

Persze a folyékony szappanra senki sem szeret sokat költeni, mert afféle mindennapos fogyóeszköznek számít, melynél nem a luxuskényeztetés a mérvadó. Az agyafúrt blogosok azonban remek megoldást találtak arra, hogyan lehetsz egyszerre kíméletes a bőröddel és a pénztárcáddal. Szinte fénysebességgel terjedt el a világhálón a házi készítésű kézmosó folyadék receptje, mely könnyűszerrel követhető.

Tisztít és ápol

Az eredeti recept nem helyez hangsúlyt arra, hogy milyen szappanból érdemes elkészíteni a folyékony kéztisztítót, csupán a spórolással és a praktikummal érvel, hiszen egyetlen darab szappanból három liter folyékony szappant lehet nyerni ezzel a pofonegyszerű módszerrel.

Szerintünk azonban érdemes kímélő, olajokkal dúsított natúr szappant választani a művelethez, mert, ha már saját magunk készítjük el a tisztálkodó szert, tudatosan elkerülhetjük a mesterséges összetevőket. Az ilyen készítmények ugyan drágábbak, mint a tömegesen kapható szappantársaik, de, ha közép árkategóriában gondolkodsz, egy gyengéd babaszappan is megteszi, melyhez kedved szerint adagolhatsz még egy kis olajat – mi a gyulladáscsökkentő hatású, bőrkondicionáló ricinusolajat ajánljuk.

Hozzávalók:

  • 1 szappan
  • 1 evőkanál glicerin
  • 1 kiskanál olaj

Reszeld le a szappant egy sajtreszelőn, majd helyezd a reszeléket egy nagyobb bögrébe. A bögrényi szappanreszeléket öntsd át egy fazékba, és öntsd fel tíz ugyanekkora bögre vízzel. Add hozzá a glicerint, illetve érzés szerint egy kis olajat – vigyázz az arányokkal, mert, ha túl sok olajat löttyintesz hozzá, megváltozhat az állaga, vagyis nem biztos, hogy elég sűrű lesz a végeredmény.

Tűzhelyen addig melegítsd a keveréket, míg fel nem olvad a reszelék a vízben. Nem szabad forralni, mert akkor felhabzik a szappan, és nyúlós, ragacsos lesz a készítmény. Amennyiben a darabkák feloldódtak, máris leveheted a tűzhelyről. Ne ijedj meg, ha vízszerű folyadékot kapsz, hiszen a kihűlés után fokozatosan besűrűsödik a kotyvalék.

Megesik, hogy egy éjszaka alatt éri el végső állagát, mely teljesen olyan, mint a boltban kapható folyékony szappanoké. Azután már nincs más dolgod, mint áttölteni a szappanadagoló flakonokba.

  • Megosztás:
hirdetés