Az olajos hajpakolások helyreállítják a szálak sérült szerkezetét, illetve fényesebbé, élettelivé varázsolják a tincseket. Ha az alábbi tippeket betartod, nem lesz annyira macerás a művelet!

Bármennyire hasznosak az olajos hajpakolások, sokan már egyszeri kipróbálás után felhagynak az efféle házi hajápolási móddal, mert túlságosan macerásnak találják. Sokan panaszkodnak arra, hogy az olajoktól zsíros tapintásúvá váltak a tincseik, viszketett a fejbőrük, vagy összeállt a frizurájuk. Most sorra vesszük, mire kell ügyelni az olajtartalmú hajmaszkok esetében, és hogyan lehet megelőzni a használatuk során felmerülő problémákat.

Az olaj ugyebár csöpög

Célszerű a fürdőszobában, a zuhanykabinban állva vagy a kádban ülve felkenni az olajat az előzőleg benedvesített vagy száraz tincsekre. Így biztos, hogy nem kensz össze semmit magad körül, és a ruhád sem bánja a műveletet. Ha egész éjszakára fent szeretnéd hagyni a pakolást a hajadon, húzz rá zuhanysapkát, hogy ne kend össze a párnádat.

Fontos, hogy milyen típusú a hajad

A zsíros haj egészen más olajos ápolást igényel, mint a száraz, töredezett fajta. Ha a hajtöveknél zsírosodást, a hajvégeknél pedig töredezést tapasztalsz, csak a tincsek végére kenj egy kis olajat. Az argánolaj igénybe vett, száraz hajszálakra a legalkalmasabb, és könnyű állaga miatt hajmosás után is felkenhető, de szigorúan csak a sérült végekre, egy-két cseppnyit alkalmazva.

A kókuszolaj sokkal zsírosabb, így könnyebben elnehezíti a frizurát, ezért érdemes pakolásba keverni, azután jól kimosni. Göndör, fénytelen hajkoronán azonban jól működik, akár hajkrémként is bevethető.

A ricinusolaj hajhullásra, élettelen, gyenge szálakra ajánlott, ám nagyon sűrű az állaga, emiatt fel kell lazítani bázisolajjal, például jojobával. Az avokádó olaja is csodát tesz a hajjal, még a tincsek növekedését is elősegíti, ám óvatosan kell felvinni a fejre, mert akár törölközőre, akár szőnyegre csöppen, az erős színe befogja a textilt.

Egyes olajokat keverni kell!

Különösen az illóolajokat érdemes különféle bázisolajokkal keverni. Mindig nézz utána, hogy egy-egy olajtípus milyen hajproblémára való, és a választásnál a fejbőröd állapotát, érzékenységét is vedd figyelembe.

A teafaolaj, a geránium, a levendula és az ilang-ilang illóolaj is használható hajra, de csak úgy, ha 20 ml hordozóolajba egy-négy cseppet cseppentesz belőlük. A borsmentaolaj például serkenti a fejbőr vérkeringését, dúsítja, sűríti a hajat, de sokaknál irritációt okozhat. Mindig végezz bőrpróbát, mielőtt kipróbálnál a hajadon egy új olajat.

Hagyj időt az alapos hajmosásra!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az éjszakára fent hagyott olajos hajpakolás után nem számolják bele az idejükbe a reggeli alapos hajmosást. Ilyenkor nem elég csak kiöblíteni a tincseket, sokkal többször át kell samponozni és mosni a hajat, mint máskor. Előrelátóan csakis olyan napra tedd az olajos hajápolást, amikor van időd végigcsinálni ezt a procedúrát.

  • Megosztás:
hirdetés