A hűvös évszakokban könnyedén kiszárad a bőr, és ez az ajkakra fokozottan igaz. Ha nem kezeled megfelelően, vagy egyszerűen csak hajlamos vagy rá, a szárazságból kicserepesedett, fájdalmas száj lesz, ami látványnak sem a legszebb.

Elmondjuk, hogyan teheted rendbe az ajkaidat, ha megvan a baj, és hogyan kerülheted el, hogy megismétlődjön.

Eltávolítás

Mielőtt bármivel is bekennéd az érdes ajkakat, a gyorsabb és hatékonyabb eredményért érdemes megszabadulni a felesleges bőrtől, mely a “cserepeket” alkotja. Inkább ne próbálkozz bőrradírral, mert ez tovább irritálhatja a sérült bőrt. Inkább márts langyos vízbe egy gézlapot vagy egy puha törölközősarkat, csavard ki, majd óvatosan, körkörös mozdulatokkal dörzsöld át vele az ajkaidat. Közvetlenül utána fontos a hidratálás, különben csak rontasz a helyzeten.

Hidratálás

A száraz, berepedezett bőrnek folyadékpótlásra van szüksége, ezért érdemes valamilyen gazdag, zsíros krémmel bekenni a szádat az átdörzsölés után közvetlenül, majd a gyógyulásig naponta többször is.

Természetes hidratálókat is kipróbálhatsz: a méz és az olívaolaj önmagukban, de összekeverve is orvosolják a problémát. Ezeken kívül jó választás lehet még a vazelin is, mely – szintén egy kis olívaolajjal hígítva – a megelőzésben is segít.

Hogyan kerüld el?

Ha sikerült újra selymessé varázsolnod az ajkaidat, figyelned kell néhány dologra, hogy ne kelljen újra szembenézned a problémával. Igyál naponta legalább két-három liter vizet, ne nyalogasd az ajkaidat, és mindig legyen nálad ajakír, mellyel bekenheted a szád, ha húzódik a hideg miatt. Reggel és este, fürdés után is használj krémet az ajkakra. Ügyelj a megfelelő vitaminbevitelre is, mert a cserepes ajkak vitaminhiányt is jelezhetnek. Érdemes megelőzni azért is, mert a száj kisebesedhet, elfertőződhet, és még bőrgomba is kialakulhat.

  • Megosztás:
hirdetés