Számos szépségrutin van a világon, és a különféle nemzetek más és más praktikákra esküsznek. Elég csak a koreai nők szépségápolási rutinjára gondolnunk, ami pár éve szinte az egész világot meghódította. Ám a köztudatban lévő trükkökön túl is vannak érdekességek, melyek sokkal nagyobb múltra tekintenek vissza. A Csádban élő nők frizurakészítési módszere valódi kuriózum, hiszen már 1000 éve alkalmazzák ezt a metódust, hogy megőrizzék tincseik dús, egészséges állapotát.

Csádban a nők jellemzően hosszú, dús frizurát viselnek. A hajuk mindig nagyon egészséges, az is előfordul, hogy a csípőjük alá ér. Tisztelik a hagyományaikat, így egy nagyon régi hajápolási eljárást követnek, ami anyáról lányára száll már évszázadok óta. A szépségrutin alapja egy izgalmas növény, ami számos jótékony hatással rendelkezik.

Bár az Afrika területein élő nők haja alapvetően dús és erős szálú, amit főként genetikájuknak köszönhetnek, ahhoz, hogy kezelhetőbbé váljanak a tincseik, különféle praktikákhoz folyamodnak. Míg a világ többi táján a megrekedt hajnövekedéssel és a szálak töredezésével küzdenek a nők, Csádban úgy érik el, hogy ne kopjon és töredezzen el a göndör fürtök vége, hogy egy különleges szert alkalmaznak a hajukra a frizurakészítés közben.

A tudás anyáról lányára száll

A közép-afrikai Csádban élő nők szépségrutinjának az alapját egy különleges őrlemény adja. A neve a chébe, már nagyjából ezer éve használják a frizurájuk tökéletesítésre, az utóbbi években az internetnek hála a nyugati országokban is elkezdték alkalmazni.

A chébe a croton gratissumus nevű növénynek egy másik elnevezése. Ez egy cserje, ami jellemzően Afrikában őshonos. Rozsdabarna termése van, aminek a magjait februártól áprilisig szüretelik. A hölgyek ezután ezt megszárítják, pörkölik, majd finom port készítenek belőle. Ez olyan, mint egy recept, minden családnak megvan a maga módja a hajszépítő szer elkészítésére.

A csádi nők számára a frizurakészítés valóságos közösségi program. Az ilyen alkalmakkor összeülnek, beszélgetnek, nevetgélnek, miközben elkészítik egymás haját. A chébepor mellett még víz és sheavaj vagy szezámolaj kerül fel a frizurára. Ezeket váltakozva viszik fel a tincsekre a hajtövektől egészen a végekig. Többször is felkerülnek, miközben fésülik és fonják a frizurát. A folyamat roppant időigényes, legtöbbször egy napig tart, mire elkészül.

Hagyományból családi program

A chébével kiegészült szépségrutin rendkívül fontos a csádi nők számára, évszázadok óta örökítik a recepteket, illetve az eljárásokat. Sokszor egy-egy jeles alkalomhoz kapcsolódik, ilyen, amikor a lányok elérik a pubertáskort. Ez szimbolizálja számukra a szépséget és az egészséget, és harmóniában vannak a természettel. Manapság hetente végzik el a hosszadalmas frizurakészítési műveletet, de az is előfordul, hogy egy héten többször is megismétlik a szépségrituálét.

 

A csádi nők számára ez sokkal több, mint egy bevált szépségpraktika, mivel a közös alkalmak során az idősebbek átadhatják a szépségápolási szokásaikat a fiatalabb generációnak. Így a hagyományok nem tűnnek el, és a globalizáció ellenére továbbra is fennmaradnak.

A modern technológiáknak köszönhetően a csádi rutin egyre több helyre jut el. A chébe egyébként nem véletlenül került be a különleges keverékükbe, mivel hajpuhító összetevőkkel rendelkezik. Így a világon egyre többen figyelnek fel a növényre, ami különösen a fekete, drótszerű hajjal képes csodát tenni. Már krém is kapható, ami ezt az összetevőt tartalmazza.

 

Kiemelt kép: Lynsey Addario / Getty Images. 

Képek a cikkben: Marco Di Lauro, Anadolu Agency / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés