A különböző arcolajok és szérumok mostanában nagyon divatosak, de egyáltalán nem mindegy, hogyan alkalmazod őket. Dr. Tyler Hollmig bőrgyógyász a self.com-on adott hasznos tippeket arra vonatkozóan, mit és hogyan használj, illetve ne használj.

Az arcolaj arra hivatott, hogy helyreállítsa a bőr zsírháztartását, és megerősítse a természetes faggyúréteget, ami ezáltal hatékonyabban tudja benntartani a nedvességet. Attól függően, hogy milyen növényből származik, az ilyen olajaknak még más jótékony – például antibakteriális, gyulladáscsökkentő vagy feszesítő – hatásai is lehetnek. A bőrgyógyász szerint a legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen a típusú a bőröd, és pontosan mire van szüksége, majd ennek tudatában válaszd ki a számodra legmegfelelőbb arcolajat.

Hiszen ha zsíros bőrre nehéz szérumot kensz, az csak ront a helyzeten, ugyanúgy, ahogyan a száraz, érzékeny bőrt irritálhatja az, ami a túlzott faggyútermelést hivatott csökkenteni. Dr. Tyler Hollmig ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még a bőrtípusnak megfelelő olaj esetében sem lehetsz biztos abban, hogy nem vált ki allergiás reakciót, ezért mielőtt az egész arcodat bekennéd vele, fontos, hogy az alkarod vékony bőrén egy kis területen végezz tesztet. Ha nem pirosodik be, és nem viszket, biztonsággal használhatod az arcodon is. A legtöbb arcolajat naponta egyszer, megtisztított bőrre érdemes felvinni.

Milyen olajat válassz?

Nem meglepő, hogy a száraz bőr számára a leghasznosabb az arcolaj. Ha te is ebbe a típusba tartozol, a gazdagabb, nehezebb olajok között keresgélj. A ricinus, a kukorica és a kender biztos befutók, de jó szolgálatot tehet a kókuszolaj is. Kombinált bőrhöz a kevésbé testes, könnyedebb olajok illenek, mint a mandula-, a szőlőmag- és a jojoba olaj. Ezeknek kisebb a zsírtartalmuk, viszont segítenek megkötni a vizet. Zsíros, pattanásos bőr esetben az elsődleges cél nem a hidratálás, hanem a faggyútermelés és a gyulladás csökkentése. Ezekre a rózsaolaj és a teafaolaj a legalkalmasabb, mert mindkettő antibakteriális és nyugtató hatással bír.

Mely olajokat kerüld?

Minden olyan növényi olaj irritációt okozhat, amelyben sok az illatanyag, így ezeket nem érdemes arcápolásra használni. Többek közt a citrus-, az eukaliptusz-, a levendula- és a mentaolaj tartozik ide, mert ezekben olyan vegyületek találhatók, amelyek fokozzák az allergiás reakció esélyét. Elképzelhető, hogy egy arcolaj kis mértékben tartalmazza ezek valamelyikét, még akkor is, ha nem ez a fő összetevő, így nem árt alaposan átböngészni a címkét, mielőtt megveszel egy jónak tűnő terméket.

Fotók: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés