Az alapozóválasztás mindig nagy dilemma, hiszen nem csupán színében, de textúrájában és összetételében sem mindegy, hogy milyen fedőréteg mellett döntesz. Már csak azért is fontos, hogy a választásod körültekintő legyen, mert egy jobb minőségű alapozó ára több ezer forintot jelent, így valószínűleg nem teheted meg, hogy újat választasz, ha nem sikerül elsőre a tökéleteset megvásárolni.

A következő szempontok segíthetnek abban, hogy a bőrödnek és a pénztárcádnak megfelelően válassz: olvasd el őket!

A textúra

Sok múlik azon, hogy milyen állagú alapozót választasz. Vannak az úgynevezett folyékony alapozók, a krém állagúak, illetve a hab állagúak, melyek más-más típusú bőrre ajánlottak. Általánosságban azonban elmondható, hogy minél sűrűbb egy termék, annál erősebb a fedése, vagyis, ha például van rajta valami, amit szeretnél eltüntetni, akkor ez alapján kell dönteni. Ugyanakkor a bőrtípus is nagyban meghatározza, melyik fajtát tűri meg magán.

Ez esetenként eltérő lehet, de jellemző, hogy a zsíros bőr még a fixálás után is könnyebben ledobja magáról a folyékony változatot, ellenben a száraz bőr kifejezetten szereti azt. A krémes állag zavaró lehet, ha túl vastagon viszed fel, különösen, ha problémás a bőröd, míg a hab állag általában púderszerű lesz a bőrön, száraz bőrön még inkább, tehát, ha ez téged zavar, akkor nem érdemes emellett voksolni.

A szín

A színvilág kiválasztása nagyon fontos mozzanat. A tévhittel ellentétben az alapozó színét nem a csukló bőre, hanem a nyak és az áll vonal találkozásának árnyalata határozza meg – itt érdemes a tesztereket kipróbálni, bár csak óvatosan, mert ezekben rengeteg a baktérium, gondold csak el, hányan használták már előtted.

A rózsaszínes tónusú alapozók a hideg bőrárnyalathoz passzolnak, míg a sárgás beütéssel rendelkezők a meleg bőrtónushoz, de léteznek semleges tónusúak is, ezeket bárki bátran használhatja. Otthon, természetes fényben érdemes meghatározni, hogy te melyik csoportba tartozol, mert a bolti megvilágítás sokszor csalóka.

Ha ezzel megvagy, akkor már csak az árnyalat mellett kell dönteni, célszerű egy tónussal sötétebbet vásárolni, mint a bőröd, ennek a fedése ugyanis szebben eltakarja az esetleges bőrhibákat.

Összetétel

Nem árt, ha a végleges döntés előtt azért átfutsz az összetevők listáján is, ugyanis vannak olyan termékek, melyek kőolajszármazékokat és parabéneket tartalmaznak. Ezek megülnek a bőrön, a pórusokban, megfosztva a bőrt a légzéstől, ráadásul szinte lehetetlen őket eltávolítani, minek következtében akné, allergia, sőt, rossz esetben komoly bőrgyulladással is számolnod kell.

  • Megosztás:
hirdetés