Régóta foglalkozom szépségápolással, mert érdekel, nem véletlenül ez a munkám. Újságíróként sok újdonság eljut hozzám, és persze nekem is tájékozódnom kell a legújabb trendekről és fejlesztésekről is. Elsősorban azonban felhasználó vagyok, és mivel már hosszú ideje komolyan odafigyelek a bőrömre, az évek során kikristályosodott, hogy mi az, ami fontos, és mi az, amire nem érdemes pénzt vesztegetni.

Ami tényleg fontos az arcápolásnál

A rendszerességet nem pótolja semmi – A reggeli, esti arctisztítás, majd ápolás tényleg fontos, persze a megfelelő dolgokkal. De azt már alaposan megfigyeltem, hogy a bőröm akkor van a legjobb állapotban, ha nem marad ki egy este és egy reggel sem. Ahogy mindenki, úgy én is bliccelek, sőt van, hogy sminkben fekszem le aludni, vagy – horror – a zuhany alatt tusfürdővel mosom le az arcom, és az bizony, meglátszik. Ha szigorúan követem a rutinomat, az szintén látványos, csak az ellenkező előjellel.

Kicsit bőrgyógyásznak és kémikusnak kell lenni – Ha valaki nem ismeri a bőrtípusát, nincs tisztában biológiai folyamatokkal, nem ismeri az egyes kozmetikai összetevők valós hatását, akkor nem tud kialakítani olyan bőrápolási rutint, ami komolyan hasznos lenne. Sok jó angol nyelvű oldal van, és már akad magyar is, ahol kutatásokat lehet olvasni, hatóanyagokat megismerni, amik azért fontosak, mert ezzel a tudással felvértezve nem a marketing dönt majd a következő vásárlásnál. Az ember tudni fogja, hogy a bio nem egyenlő a jóval, hogy az illóolajok irritálhatnak, és megtanulja elemezni az összetevőlistát, és az alapján választ.

Legyen egy jó arcápolási rutinod – A tisztítás, tonizálás, hidratálás alap, de ehhez jön a hámlasztás, a szérumok vagy a különböző kezelések. A már fent említett tudással kialakított rutin, mely során figyelembe kell venni a bőrtípust, a bőrállapotot és az életkort, hosszú távon nagyon fontos és látványos eredményt hoz.

Érdemes áldozni rá – Alapvetően nem egy krém ára határozza meg, hogy jó-e, vagy nem, sokszor a marketing miatt kerül sok pénzbe valami, nem azért, mert olyan hatékony. Viszont egy sok lépésből és jó minőségű kozmetikumokból álló arcápolási rutin nem olcsó. De ez persze viszonylagos, az egy napra eső költségek általában nem magasak, és lehet, hogy ha valaki a nulláról állítja össze, akkor nem kétezer forintba kerül, de a tükörkép utána kárpótol.

Minél előbb kezded, annál jobb – Jómagam 17 éves korom óta krémezem az arcom, és nyilván belefutottam egy csomó rossz termékbe, mire kiderült, mi a jó a bőrömnek, de mindenkinek azt javasolnám, hogy kezdje el időben az alapápolást. Nem lustul el tőle a bőr, sőt. Ellenállóbb lesz, lassabban öregszik. Ha valaki 40 évesen áll neki, akkor ugyan javít valamelyest az összképen, de csodát már nem várhat.

A dohányzás és az alkohol számít – Igencsak látványos, ha az ember dohányzik, még akkor is, ha keveset szív. Az alkalomszerűen elszívott egy-két szálat senki nem veszi észre a bőrön, de a rendszeres pöfékelést igen. Ahogy a rendszeres ivást is. Előbbitől a bőr szürkés lesz, utóbbitól puffadt, egyik sem túl szép látvány. Azt is megtanultam, hogy a testmozgás a bőrre is hatással van, ahogyan a hiánya is.

Kozmetikusra ésszel érdemes költeni – Bizonyos kor alatt feleslegesnek tartom a kozmetikai kezeléseket, éppen a már fent említett rutin kialakítása miatt. Jól összeválogatott kozmetikumokkal csodát lehet elérni a bőrrel. Kellemes ellazulni egy arcmasszázs alatt, de hosszú távú eredményt a mezei kezelésekkel nem lehet elérni. A valóban hatékony, gépekkel végzett feszesítés, hatóanyag-bevitel viszont használhat, de nem alkalomszerűen, ez pedig nem olcsó.

A fentiek az arcápolásról szólnak, és saját tapasztalaton alapulnak, de azt gondolom, az alapok nélkül komoly bőrápolásról nem beszélhetünk.

  • Megosztás:
hirdetés