A sziporkázó, csillámos sminkek az év végéhez érkezve mindig terítékre kerülnek. A jó és a rossz változataik között sajnos nagyon nagy a kontraszt.

A csillogó smink hívei még évközben is elsütik olykor-olykor az aranyló szemhéjpúdereket és alapozókat, de ilyenkor, a karácsonyi idillel körbeölelve, már sokaknál megszalad a csillám. Az aranyos, ezüstös fényben játszó pigmentek csodásan felélénkítik az arcot, megnyitják a tekintetet, és az egész megjelenést elegánssá varázsolják.

A vizes fényű szemsminkek nagyon üdék, ezért fiatalosabbnak, hamvasabbnak tűnik tőlük az arcbőr. Bár azt gondolhatnánk, hogy a csillogó sminket nem lehet úgy elrontani, mint a füstös szemfestést, valójában néhány ordas bakival nagyon is bele lehet rondítani az összképbe. Eláruljuk, mire figyelj!

Ha lefolyik az alapozó, vagy a kiszáradt bőr repedéseibe ragad bele a csillám

Egyik sem túl esztétikus. Ezért fontos, hogy mindig a bőrtípusodnak megfelelő alapozót használj. Az olajos arcbőrre kézenfekvőnek tűnnek a mattító púderek, de azok gyakran kiszárítják a bőr felső rétegeit, amire a faggyúmirigyek túltermeléssel reagálnak, így gyakorlatilag csak zsírosabb lesz az arcod, mint előtte. Vannak persze olyan változatok, melyek másképp hatnak, és tényleg megakadályozzák, hogy az alapozó átfényesedjen a sminken.

Igaz, hogy csillogó sminkről van szó, de nem kell az egész arcnak fénylenie. Mielőtt felviszed az alapozót, rózsavízzel frissítsd fel a bőröd: hidratál, és összezárja a tág pórusokat. A száraz bőrtípusoknak tanácsos felkészíteniük az arcbőrüket a sminkelésre: az alapos radírozás és hidratálás nem maradhat el.

Érdemes elkerülni az alsó szempillák csillámos kiemelését, mert a ragyogó pigmentek könnyen megülhetnek a szem alatti barázdákban, apró ráncokban. Törekedj arra, hogy minél természetesebbnek tűnjön az alapozó, szinte olvadjon bele a bőrödbe. Ez fokozottan igaz akkor, ha szaténfényű folyékony púdert használsz. Minél könnyebb és finomabb az alapozás, annál mutatósabb a lágy ragyogás.

Minél csillogósabb, annál jobb?

Nem. A magas fényű highlighternek, és púdernek megvan a helye. Nem jó, ha több felületen, halmozva köszön vissza a csillogó festék, mert úgy már nem elegáns, hanem közönséges hatást kelt. Olajos bőrűeknél jobb, ha csak két-három pontra kerül fel a csillám.

A hangsúlyozható arcrészek: a járomcsont felső íve, a szemöldök feletti homlokrész, a szemhéjak, az orrcsont és orrhegy, a felső ajakív, az állkapocs, valamint az áll kidomborodó része.

Csillogó szemsmink

Ha csak a szemsminked csillogó, fontos, hogy ugyanúgy használj sötétebb és világosabb rétegeket, mint a füstös szemfestéskor. A csillám ne fusson fel a szemhéjtól a szemöldök ívéig, hanem használj egybedolgozott, összesatírozott színátmeneteket. Ha a szemekre fektetsz hangsúlyt, és az arccsontokon használt highlighter is fényes hatású, az ajkakra inkább matt rúzs kerüljön.

Mielőtt sziporkázó festéket kensz a szemhéjadra, jól alapozd le a felületet. Használj primert, mely megakadályozza, hogy a nehéz szemfesték megüljön a ráncokban, és összecsomósodjon a mozgó vonalon. Erre a célra nagyon jó még a fixálásra alkalmas színtelen, átlátszó púder. Egy leheletnyit rakj fel belőle a szemhéjadra, és utána készítsd el a sminket. Az sem szép, ha az egész szemhéjat elnehezíti a sok glitter. Ha szolid sminkre vágysz, csak a belső szemzugokat csillámozd be.

  • Megosztás:
hirdetés