Pattanások bárkinél kialakulhatnak, ám vannak olyan tevékenységek, melyek tovább növelik ennek esélyét.

Bizonyos ártalmatlannak tűnő, teljesen hétköznapi dolgok is ide vezethetnek, és most nem az arc fogdosására vagy a frufru alatt nehezen szellőző bőrre gondolunk – olyan okok is léteznek, melyekről valószínűleg a legtöbben nem is hinnék, hogy veszélyt jelentenek. Az alábbi három is ilyen.

Hogyan púderezel?

Sokan abba a hibába esnek, hogy, ha fénylik a bőrük, azt rögtön egy réteg púderrel fedik el, pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek. A fényességet ugyanis a felgyülemlett faggyú okozza, ami magába zárja a szennyeződéseket, és a por állagú sminkkel keveredve eltömíti a pórusokat, ez pedig hamar gyulladáshoz vezet.

A pattanások, mitesszerek elkerülése érdekében először át kell törölni a bőrt erre a célra szolgáló, nedvszívó törlőkendővel, esetleg tonikkal vagy micellás vízzel átitatott vattakoronggal, és csak így, a megtisztított felületre szabad felvinni a púdert.

Szemöldökszedés után

Mindegy, hogy az ember csipeszt, gyantát vagy más módszert alkalmaz a szemöldöke igazítására, minden esetben fontos várni legalább egy-két órát, mielőtt felviszi a sminket. Ilyenkor különösen érzékeny a bőr a beavatkozás miatt, a pórusok nyitva vannak, ráadásul mikroszkopikus sérülések vannak a bőr felületén, melyekbe, ha smink kerül, már kész is a gyulladt pattanás. Szemöldökszedés után érdemes áttörölni a bőrt fertőtlenítő hatású lemosóval, és csak azután kifesteni, miután megnyugodott.

Helytelen bőrradírozás

A bőrradír pont arra hivatott, hogy megszabadítsa a bőrt a szennyeződésektől és az elhalt hámsejtektől, ám nem elég körültekintő használat esetén éppen ellentétes hatást fejt ki. Ha radírozás után nem mosod le elég alaposan a bőrödet, a kozmetikum maradványai eltömítik a pórusokat, mitesszereket és pattanásokat okozva.

Ha pedig túlságosan erősen dörzsölöd az arcod, vagy túlontúl sokáig hagyod rajta a kencét, a kis mennyiségben egyébként szükséges zsírréteg is eltűnik, ami fokozott faggyútermelésre serkenti a bőrt, ez pedig szintén a pattanások melegágya.

  • Megosztás:
hirdetés