Ha az a legnagyobb bajod a testedzéssel, hogy türelmetlen vagy, és sajnálod a ráfordított időt, van egy jó hírünk: már napi egy perc mozgás is nagyon hasznos.

Egy új kutatás szerint a rövid, de nagyon intenzív edzés ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint egy 45 perces, kényelmesebb tempóban végrehajtott szett.

Nem az idő, az intenzitás a lényeg

Az ontariói McMaster Egyetem kutatói 12 héten át vizsgáltak 27 ülőmunkát végző önkéntest, akiket két csoportra osztottak: az alanyok egyik fele hosszú, mindenre kiterjedt edzéstervet hajtott végre egy héten háromszor, a másik részük pedig minden napra nagyon intenzív, 1 perces programot kapott, további 2 perc bemelegítéssel és 3 perc nyújtással.

A kísérlet elején és végén is felmérték a résztvevők fizikai állapotát, és arra jutottak, hogy gyakorlatilag semmilyen különbség nincs a két csapat fejlődésének, erősödésének mértéke között. Martin Gibala professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy ezen eredmények birtokában már senki sem használhatja kifogásként az időhiányt, napi 6 percet ugyanis mindenkinek rá kell tudni szánni az egészségére.

  • Megosztás:
hirdetés