A biztonságos szex nem merül ki az óvszer használatában. Te mennyire vagy tájékozott a témában? Elmesélünk egy megtörtént esetet, amin lehet, hogy te is meg fogsz lepődni.

STOP STD! Kampány a felelős szexért

Zsuzsi hosszú idő után, végre összejött egy fiúval. Gábor magas volt, mindig elegáns, kedves. A főiskoláról ismerte, rendesnek tűnt. Néhány hét után feküdtek le egymással, Zsuzsi ragaszkodott hozzá, hogy óvszert használjanak, Gábor nem tiltakozott.

Jól alakultak a dolgok, néhány hónap után már összeköltözésről beszélgettek. Ekkor hirtelen, egyik napról a másikra Zsuzsi hólyagokat vett észre ott lent. Teljesen elborították a nagyajkait, alig tudott pisilni a fájdalomtól. Lóhalálában ment a nőgyógyászához, aki rövid szemrevételezés után átküldte a bőrgyógyászatra. Nemi szervi herpeszt állapítottak meg. Azt mondták a partnerétől kapta, és a vírus élete végéig a szervezetében lappang majd.

Zsuzsi teljesen kétségbe esett, sírva fenyegette szakítással Gábort, aki hirtelen maga sem értette hogyan lehet ez, hiszen mindig használtak gumit. Aztán hirtelen egyszerre jutott eszükbe a Gábor száján 2 hete éktelenkedő herpesz. Szinte már teljesen elmúlt, és egyébként sem gondolták, hogy nem csak a csókolózást kellene átmenetileg elkerülni.

A herpesz és társai

A herpesz igen fertőző, amikor kiújul, mindenféle szoros kontaktus kerülendő. Az orális szex is, mind a fiúk, mind a lányok átadhatják a vírust partnerüknek így. Ha további megtörtént esetekről olvasnál még, akkor kattints és tudd meg, mire kell még figyelned.

Hogy a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben te se maradj védtelen, fontos, hogy tudj néhány alapvető dolgot az STD-betegségekről. Ebben segít a Körúti Orvosi Centrum STOP STD! Felelős szex társadalmi edukációs és prevenciós kampánya, amellyel a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztály figyelmét szeretnék felhívni az STD-k megelőzésnek és a rendszeres STD-szűrés fontosságára.

A STOP STD! Felelős szex kampány 7 legfontosabb üzenete:

  1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához!
  2. Járj rendszeresen STD-szűrésre és partneredet is beszéld rá erre!
  3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD-szűrés után hagyd el az óvszert!
  4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül!
  5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja!
  6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat!
  7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

A kampány során három, sok éve kiemelkedően népszerű, nagy látogatottságnak örvendő fesztiválon – VOLT Fesztivál, Sopron; Balaton Sound, Zamárdi; Művészetek Völgye, Kapolcs; amelyek szervezői teljes mértékben támogatják ezt a társadalmi felelősségvállalási kampányt – találkozhattok Körúti Orvosi Centrum STD HPV Centrumának szakembereivel, akik tájékoztató anyagokkal és személyes tanácsadással valamint helyben végzett ingyenes HIV szűréssel várják a téma iránt érdeklődő fesztivállátogatóknak.

  • Megosztás:
hirdetés