Ahány ház, annyi szokás, így az eljegyzés mikéntje is eltérő lehet. A kérdés azonban, hogy mi legyen az elsőként kapott gyűrűvel az esküvő után, szinte mindenhol felvetődhet.

Összeszedtük a három leggyakoribb helyzetet, illetve azt, hogy melyik esetén mit kell tennie az ékszerekkel a menyasszonynak a nagy napot követően.

Ha köves eljegyzési gyűrűt kaptál

Akár újonnan vásárolt, akár családi örökségből származó köves gyűrűt kaptál, azt az esküvőig a bal kezed gyűrűs ujján kell hordani. A vőlegény ilyenkor nem visel semmit, az ő ujjára csak a szertartás alatt kerül majd fel az ékszer. Az esküvőn végül karikagyűrűt húztok egymás jobb kezének gyűrűs ujjára. Innentől kezdve már ezt hordod majd, és nem kötelező mellé az eljegyzési gyűrűt is viselned, de, ha megteszed, szintén a jobb kezeden, a jegygyűrű mellett viseld.

Ha karikagyűrűvel jegyeztétek el egymást

Egy másik szokás szerint már az eljegyzéskor a későbbi karika jegygyűrűt húzza egymás ujjára a pár. Ha ez a helyzet, a hagyományhoz híven mindketten viselik az ékszert a bal kezük gyűrűs ujján az esküvő napjáig. Ekkor pedig a karikagyűrű átkerül a jobb kéz gyűrűs ujjára a menyasszony és a vőlegény esetében is.

Ha két gyűrűt kaptál

Előfordulhat, hogy eljegyzési és karikagyűrűt is kapsz, amikor megkérik a kezed. Ilyenkor a köves gyűrű neve kísérőgyűrű, és mindkét ékszert a bal kezeden kell viselned az esküvőig. A nagy nap után pedig, ugyanúgy, ahogyan az első esetben, mindkét gyűrű átkerül a jobb kezedre – a karikagyűrű a gyűrűs ujjadra, a köves pedig a középsőre.

  • Megosztás:
hirdetés