1981. július 29-én a Szent Pál katedrális királyi esküvőnek lehetett tanúja. Lady Diana Spencer és Károly herceg ezen a napon kötötték össze életüket, de maga az esemény szinte eltörpült – még a mesebeli üveghintó ellenére is -, a több mint 30 millió forintot érő David és Elizabeth Emanuel által tervezett esküvői ruha mellett.

Ez lett a történelem leghíresebb és egyben legdrágább menyasszonyi ruhája is, amire a szíve mélyén minden nő vágyik.

A kezdetek

David és Elizabeth Emanuel egészen véletlenül került kapcsolatba Diana Spencerrel. Lord Snowdon egyik fotózásán a hercegnő egészen beleszeretett egy sifon blúzba, ami a tervezőpáros keze munkáját dícsérte, ekkor döntött úgy, hogy őket kéri fel esküvői ruhája megtervezéséhez.

A ruha célja a két tervező későbbi elmondása alapján az volt, hogy legyen drámai, keltsen mély benyomást, de mindzet úgy, hogy Lady Di az utolsó darabkájáig szeresse és a magáénak érezze a ruhát. Ugyanakkor a páros olyan apróságokat is figyelembe vett a tervezés során, mint a Szent Pál katedrális fényei és színvilága, hogy a nagy nap valóban egy tündérmesével érjen fel.

Diana hercegnő menyasszonyi ruhája

Az elefántcsontszínű selyemtaftból készült ruha felül szűk, alul bő szabása az akkori divatnak megfelelően készült, természetesen luxuskivitelben. Carrickmarcoss csipke, kézi hímzések, flitterek és 10 ezer gyöngy borította a felületét, melyet a puffos ujjak és rengeteg fodordíszítés egészített ki, elsősorban a felsőrészen. És ha még mindez nem lenne elég, a 25 lábnyi, azaz körülbelül nyolc méternyi uszály is tartozott hozzá, ami mind színében, mind stílusában megegyzett a tüllből készült fátyollal.

A ruhához természetesen királyi topán is dukált, melyet ugyanabból az elefáncsontszínű selyemtaftból készítettek el, amiből a menyasszonyi ruha is készült. A cipellő egészen alacsony sarkakra épült, tetején egy rész Carrickmarcoss csipke betéttel, melyet szív alakzat díszített, flitterekkel kirakva.

A menyasszonyi ruha teljes titokban készült, az egyik legszigorúbban őrzött ruhaköltemény volt a divat történelmében. Egészen a nagy napig senki nem láthatta, hogy az újdonsült hercegnő mit fog viselni, így az esküvő napját legalább akkora izgatott várakozás övezte, mint Vilmos hercegét és Katalin hercegnőjét 2011-ben.

  • Megosztás:
hirdetés