Az esküvői divat szabadabb, mint valaha, már nem sok hagyomány és íratlan szabály köti. A színekkel azonban több okból sem érdemes félrelőni, ha csak egy vendég vagy a sok közül.

Újabban divat felrúgni az esküvői hagyományokat, legalábbis modern felfogásban értelmezni a régi szokásokat, és személyre szabottan szelektálni belőlük. A menyasszony kénye-kedve szerint válogathat a ruhafazonok és árnyalatok között, és a színválasztása mögött már nem feltétlenül kell rejtett jelentést keresni, mint annak idején, amikor elvált asszony már nem bújhatott fehérbe, ha újra az oltár elé állt. Sok íratlan szabály lecsengett, és a külföldi divathullámok még inkább felszabadították a hazai esküvői trendeket.

Ám a vendégekre vonatkozóan megmaradt néhány protokoll, melyet illetlenség figyelmen kívül hagyni. A ruha színe már cseppet sem olyan kardinális kérdés, mint tíz-húsz évvel ezelőtt, és az örömanyákat is kevesebb szabály köti az öltözékükkel kapcsolatban.

Sőt, a női vendégek számára egyre kötetlenebb, lengébb alkalmi kreációkat kínál a divat, ám egy sértő szín- és pimaszul szexi fazonválasztással még mindig rossz üzenetet közvetíthetünk a menyasszony, illetve a rokonság felé.

Felejtős a fekete kis- és nagyestélyi

Bár külföldön bevett szokás a fekete koktélruha esküvői partin, nálunk olyannyira összefonódott ez az árnyalat a gyásszal és az elmúlással, hogy sok helyen még mindig tiszteletlenségnek számít, ha a vendég talpig feketében jelenik meg az esküvőn.

Ezzel azt sugallja az ifjú pár felé, hogy nem velük örülni jött, és cseppet sem tartja reményteljesnek a közös jövőjüket. A fekete-fehér, fekete-bézs és egyéb, derűs tónusokkal kombinált sötét alapszínek szóba jöhetnek, de a monokróm fekete nagy tévedés lehet. Ha ragaszkodsz a mély tónusokhoz, viselj sötétkéket, szilvaszínt vagy sötétlilát.

A fehér még mindig a menyasszony színe

A fehérrel most nagyobbat hibázhatsz, mint valaha, hiszen, hiába választasz egyszerű ruhafazont, lehet, hogy a menyasszony is hasonló mellett dönt, mert a letisztult, hálóingszerű szabások éppúgy benne vannak a pakliban az idei esküvői divat szerint. A fehéret túl szexi fazonnal kombinálni még nagyobb sértést jelenthet, ugyanis ezzel azt jeleznéd, hogy mindenképp el akarod lopni a figyelmet a menyasszonyról.

Bár az örömanyák viselhetnek ekrü, halvány bézs és krémszínű kreációkat, a vendég ezekkel az árnyalatokkal is könnyen mellényúlhat, mert ma már az esküvői ruha sem feltétlenül tiszta fehér. Ha ilyet szeretnél felvenni, előtte mindenképp egyeztess a menyasszonnyal. Sokkal inkább a biztonsági színsávba sorolható a homokszín, a sötét bézs, a fahéj vagy az aranybézs tónus, ha már mindenképp természetes, nyers színbe akarsz öltözni.

A vörös, mélyen kivágott ruhák megosztóak lehetnek

A vörös a szenvedély színe, mely irtó szexi tud lenni, különösen, ha fényes anyaggal vagy feszülős, mélyen kivágott fazonnal párosul. Néhány kiegészítő vagy a rúzsod színe lehet vérvörös, de a teljes öltözéked inkább ne legyen ennyire tüzes. Választhatod ellenben a rokontónusokat: nem tilos a fáradt piros, a bordó, a meggypiros, a burgundi vagy a lilába hajló fukszia, magenta, esetleg a vidám, pinkes árnyalat.

Közönségesnek tűnhetsz azonban, ha az anyagválasztással is túllősz a célon: könnyed, nyári esküvőre nem illik szilveszteri hangulatú, flitteres, csillogó, vörös estélyit választani, melyben úgy festhetsz, mint egy bárénekesnő. Egy bárban ez valóban elegáns és helyénvaló viselet lenne, de egy esküvőre túl harsány, hacsak nem akarod lepipálni a menyasszonyt. Bizonyára sok férfit vonzanál a násznépből, de a női vendégek szemében csak egy figyelemrabló perszónának tűnnél.

Ám ne feledd, hogy mindezt felülírhatja, ha koszorúslány vagy, és a menyasszony választja meg a ruhád színét.

  • Megosztás:
hirdetés