Ma már nemcsak a savanyú káposzta jöhet szóba, mint téli vitaminforrás. Ezzel a salátával feltöltheted a szervezeted C-vitamin-raktárát.

Ha szeretnéd picit meggyorsítani a fogyást, és a bőröd állapota sem mellékes számodra, időnként iktass be az étrendedbe egy-egy C-vitaminban gazdag gyümölcssalátát. Sok déli gyümölcs, illetve a gránátalma különösen alkalmas arra, hogy megóvja a szervezetet a téli nyavalyáktól, valamint magasabb fordulatszámra pörgesse a belassult anyagcsere-működést.

A C-vitamin az egyik legsokoldalúbban hasznosuló vitaminfajta, ugyanis szerepet játszik a zsírbontó folyamatokban, segíti a bőr kollagéntermelését, és, mivel kulcsfontosságú elemként működik a sejtek védelmezésében a kémiai szabad gyökökkel szemben, lassítja az öregedést. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az immunrendszernek is nagy szüksége rá.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek hatástalanítani tudják a szervezetben felhalmozódó, nemkívánatos szabad gyököket. Ezek a káros anyagok gyakran a bőr korai öregedéséért is felelősek, de számos betegséget indíthatnak el azzal, hogy felborítják a testünk egyensúlyát.

A rombolást sejtszinten végzik, de, ha szabad utat kapnak, láncreakciót indíthatnak el. Érdemes bőven fogyasztani az olyan gyümölcsökből, melyek A-, E- vagy C-vitamint tartalmaznak, vagy megtalálható bennük a likopin, béta-karotin, lutein. A növényi eredetű ételekben általában jelen vannak a flavonoidok, melyek nagymértékben segítik a vitaminok munkáját, hogy jól hasznosuljanak.

Tíz perces téli saláta szuper gyümölcsökből

Hozzávalók:

  • 1 csészényi hámozott, szeletelt kivi
  • 2 csészényi mandarin vagy klementin cikkekre szedve
  • 3 csészényi felkockázott, friss ananász – nem konzerv
  • ½ csésze felbontott, megpucolt gránátalma
  • 3 evőkanál citrom- vagy lime-juice
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál chia mag vagy mák
  • 1/2 maréknyi friss mentalevél

 

A mandarin majdnem ötven százalékban tartalmaz C-vitamint, a kivi úgyszintén természetes antioxidánsokban gazdag, az alacsony kalóriatartalmú, rostos gránátalma és ananász pedig kifejezetten jó hatással van a méregtelenítő folyamatokra, valamint optimalizálja az emésztést, és a súlycsökkenést is elősegíti. Bolondítsd meg a gyümölcssalátádat mentalevelekkel és chia magokkal, melyek szintén jótékony hatást gyakorolnak a bőrre, a hajra, illetve az egészségre.

  • Megosztás:
hirdetés