Sokan azonnal drága étrend-kiegészítőkkel és különleges alapanyagokkal azonosítják  diétát, pedig a siker kulcsa gyakran a leghétköznapibb, megfizethető áron kapható élelmiszerekben rejlik.

hirdetés

Bár a gyümölcsök között akadnak mérsékelt cukortartalmú változatok is, sokan mégis kihagyják őket az étrendből, amikor fogyni szeretnének. Pedig nem minden gyümölcs ellensége a diétának, hiszen nem csupán a fruktóz mennyiségét kell nézni. Természetes formájában a fruktóz még mindig jobb döntésnek bizonyul, mint a finomított cukor, ugyanakkor figyelembe kell venni a gyümölcs víz- és rostfelépítését, és persze nem árt tudni, hogy diéta idején milyen napszakokban érdemes gyümölcsöt fogyasztani.

A rostok eleve lassítják a gyümölcscukor felszívódását, ráadásul szintén előnyt jelent, hogy a szuperételként emlegetett fajtákban értékes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok találhatók. A lédús, rostos gyümölcsfélék jó hatással vannak az emésztésre, feltéve, ha nem áll fent érzékenység a fruktózzal szemben. A szezonális termések, valamint az importált trópusi gyümölcsök között is akadnak olcsóbb alternatívák, melyekkel változatosabbá és élvezetesebbé teheted az étkezésedet.

Olcsó diétabarát gyümölcsök, amelyek segítenek csökkenteni a felesleges kilókat

Noha az esti órákban már nem ajánlott a gyümölcsfogyasztás, napközben ezekből a fajtákból érdemes csipegetni, amikor rád tör a nassolási vágy.

Alma

Magas rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal csökkenti az étvágyat és a túlevés kockázatát. Emellett alacsony kalóriatartalma miatt ideális nassolnivaló.

Kép: Getty Images.

Őszibarack

Gazdag vízben és káliumban, ami támogatja a vízháztartás egyensúlyát és segít a puffadás csökkentésében. Édes íze kielégítheti a desszert utáni vágyakozást, és mindemellett igencsak kevés kalóriát tartalmaz.

Görögdinnye

A nyári hónapok legnépszerűbb hűsítője 90% feletti víztartalmával hidratál és teltségérzetet ad. L-citrullin aminosavat tartalmaz, ami javítja a vérkeringést és az edzés utáni regenerációban is hűséges partner.

Kép: Getty Images.

Bogyós gyümölcsök

Az áfonya, málna és eper antioxidánsokban és oldható rostokban bővelkedik, ezek a komponensek pedig támogatják az anyagcsere működését és stabilizálják a vércukorszintet.

Szilva

Természetes szorbit- és rostforrás, ami segíti az emésztési folyamatokat, miközben alacsony a glikémiás indexe, így nem okoz vércukor-ingadozást.

Kép: Getty Images.

Grapefruit

Elősegíti a zsírégetést a benne található naringin révén, és szintén hatékonyan szabályozza az inzulinszintet.

Ezek a gyümölcsök nem csupán pénztárcabarátok, hanem remek partnerek lehetnek a sikeres fogyókúrában, hogyha mértékkel fogyasztjuk őket, és nem mellesleg igazi vitaminbombák. Érdemes őket beilleszteni a mindennapi étrendbe!

Kiemelt kép és a cikk képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés