A matcha az egyik legnépszerűbb japán alapanyag, amiből szinte már bármit lehet készíteni. A jól ismert tea és kávé mellett bekerülhet különféle ételekbe, italokba. Sok jótékony hatása van a szervezetre, rengeteg antioxidáns található benne, amellett anyagcsere-gyorsító és vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik.

hirdetés

A matchateát pár éve kapta fel a gasztronómia, és azóta szinte már a világ minden táján készítenek italokat a különleges teafűből. Eredetileg Japánból származik, a leveleket egy hosszadalmas eljárással őrlik porrá a zöldtea-levelekből. Ennek köszönhetően igazán tisztává válik.

A pornak a vízzel elkevert vagy tejjel elkészített verzióit fogyasztjuk. Igazán különleges az íze, ám sokan inkább a koffeintartalma miatt választják. A zöld teához hasonlóan sokkal lassabban, egyenletesebben szívódik fel a szervezetben a benne található koffein, ezért a matcha élénkítő ereje tovább kitart, mint a kávénak.

A zöld ital emellett nagyon erős méregtelenítő, rendszeres fogyasztása segít elhajtani a szervezetben felgyülemlett felesleges vizet és egyensúlyba hozza a vízháztartást. Természetes antioxidáns-forrás, ezáltal blokkolja a szabad gyökök romboló tevékenységét. Mivel felpörgeti a szervezetet, jótékonyan hat a zsírégetésre. A rostjai könnyedén felszívódnak, és az emésztés mellett a vércukorszintre is jó hatással vannak.

Finom reggelik, amelyek felpörgetik az anyagcserét: a matcha teszi őket igazán ízletessé

A matcha sok formában bekerülhet az étrendbe, a jól ismert tea és a latte mellett készíthetsz belőle smoothie-t, de a zabkásareceptben éppúgy helyet kaphat. A legideálisabb a reggeli étkezésbe beiktatni, ahhoz azonban, hogy támogassa a fogyást, nem mindegy, milyen formában. Más rostos ételekkel, gyümölcsökkel, natúr joghurttal vegyítve az igazi!

Matchazabkása

Hozzávalók:
  • ½ bögre zabpehely
  • 1 bögre szójaital
  • 1 teáskanál chiamag
  • 2 evőkanál kókuszkrém
  • ½ banán
  • pici só
  • pici fahéj
  • ½ teáskanál matchapor
  • 2 evőkanál forró víz

Először egy kis tálban keverd el a port kanállal, majd adj hozzá egy evőkanál forró vizet, és óvatosan keverd tovább.

Ezután a zabkását készítsd el: ehhez a szójaitalt, kókuszkrémet öntsd egy edénybe, majd tedd bele a zabpelyhet és a chiamagot. Lassú tűzön forrald fel, várd meg, amíg besűrűsödik, időnként keverd meg. Amint elkészült, kevered össze a matchakeverékkel, és adagold hozzá a fűszereket. A banánt szeleteld fel, és már fogyaszthatod is.

Krémes matchatál

Hozzávalók:
  • 300 gramm natúr joghurt
  • 1 evőkanál matchapor
  • 2 teáskanál juharszirup
  • 1 kivi
  • 1 barack
  • 100 gramm áfonya
  • 20 gramm kókuszreszelék

Keverd össze a matchaport a joghurttal és a juharsziruppal. Ezután mosd meg, hámozd meg és szeleteld fel a gyümölcsöket, majd tedd rá őket a krém tetejére. Tálalás előtt szórd meg kókuszreszelékkel.

Matchasmoothie spenóttal

Hozzávalók:
  • 1 bögre szeletelt banán
  • 1 teáskanál matchapor
  • 1 bögre bébispenót
  • 2 teáskanál lenmag
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ¾ bögre mandulaital

A banánt hámozd meg és szeleteld fel, a spenótot mosd meg, majd minden összetevőt tegyél a turmixba, és addig mixeld, amíg az apró darabkák krémes elegyet nem alkotnak.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés