A hasított bőr lábbelik nagyon mutatósak, de éppolyan kényesek is, ami a kezelésüket illeti. Ha nem megfelelően szabadítják meg őket a kosztól, hamar tönkremennek.

Bár az őszi-téli kínálat tele van velúrcsizmákkal, az effajta bőrlábbelik nem viselik túl jól a sáros, latyakos közeget, és nem is a víztűrő képességükről híresek. Gondos törődéssel azonban megelőzhető, hogy foltosodjon, kifehéredjen, vagy durván megkeményedjen az anyaguk, ehhez azonban nem árt tudni, hogy mivel árt, illetve tesz jót nekik az ember.

Először tisztítsd szárazon!

Vannak speciális, velúrápoló szerek, melyeket érdemes használni, ha sokáig meg akarod tartani kedvencedet. A bevetésük előtt azonban szükséges egy száraz előtisztítás, ha a csizma nem ázott el, csak por- vagy sárszennyeződés található rajta. A sarat egyszerűbb eltávolítani a velúr felsőrészről, ha hagyod megszáradni.

Fontos, hogy ilyenkor ne tedd ki az anyagot semmilyen hő hatásának: ne használj hajszárítót, és ne rakd radiátorhoz vagy hősugárzóhoz közel a csizmádat, különben a bőr megkeményedhet és kifoltosodhat. A rászáradt sarat egy puha szivacs vagy lágy sörtéjű kefe segítségével távolíthatod el.

Amennyiben a cipő elázott, várd meg, míg teljesen megszárad a velúr anyag. Szellős helyre tedd, ahol nem éri forró levegő. Azután végezd el rajta a vízmentes tisztítást. Végül speciális, velúr bőrre kifejlesztett ápolókkal kezeld, hogy puha és foltmentes maradjon a felület.

Nedves ápolást csak módjával!

A csizma velúr részét soha nem szabad teljesen bevizezni, folyó víz alá tenni vagy mosógépben tisztítani. Mivel erősen magába szívja a nedvességet, és száradáskor a hasított bőr anyag keménnyé és merevvé válhat, a nedves ápolást nagyon kíméletesen kell elvégezni. Először is, szárazon keféld vagy töröld át a lábbelit, a fent leírt módon.

Majd egy puha szivacsot vagy lágy sörtéjű kefét nedvesíts be szappanos vízzel, és körkörös, gyengéd mozdulatokkal mosd le a róla a szennyeződéseket úgy, hogy ne ázzon át a bőrfelület. Azután szellős helyen szárítsd meg. Ilyenkor ajánlott kisámfázni, hogy a járástól keletkezett gyűrődések és ráncok kisimuljanak, de, ha nincs ilyen eszközöd, újságpapírral is kitömheted a csizmát.

Zsíros, olajos foltok eltávolítása

A velúr másik átka, hogy az olajos, zsíros szennyeződések szinte beeszik magukat a felületi rostokba, éppen ezért nem túl egyszerű megszabadulni az efféle foltoktól. Ilyen esetekben keverj össze egy kis szódabikarbónát tejjel, kend rá a foltra, és amikor teljesen rászáradt, óvatosan kapargasd le, ügyelve arra, hogy a bőr rostjai ne sérüljenek. A maradékot egy épp csak megnedvesített szivaccsal szedd le a csizmáról.

A velúrcsizmák spéci kezelése

A velúr bőr impregnálása elengedhetetlen a téli időszakban, hiszen ez az anyag nem jól tűri a havat és a vizet. Szinte minden cipőboltban kapható speciális, hasított bőrre kifejlesztett impregnáló spray. Még olyat is lehet találni a kínálatban, ami megújítja a kifakult velúr színét. Az impregnálást többször el kell végezni a tél folyamán, különösen a lábbeli tisztítása után, amikor az anyag már teljesen száraz és szennyeződésmentes. A só- és koszfoltok kezelésére alkalmas pasztákat, velúrradírokat és tisztítószereket szintén érdemes beszerezni, hogy tovább bírja a telet a kényes csizmád.

Tippek forrása: ccc.eu

  • Megosztás:
hirdetés