Az embernek a samponról általában a tisztaság jut eszébe, de a fogyasztóvédelem most egy kicsit elkeserített bennünket. Különböző gyógynövényes termékeket vizsgáltak, kettőről pedig kiderült, hogy jobb, ha az ember nem használja őket.

Szennyeződések a samponban

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság húszféle, gyógynövényeket és/vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolási terméket ellenőrzött. A hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 18 sampont és két hajbalzsamot vizsgáltak meg a szakemberek, két termékről derült ki, hogy károsak lehetnek az egészségre.

A hatóság azért vizsgálta meg ezeket a termékeket laboratóriumi körülmények között, mert a samponok, illetve balzsamok tartósan érintkeznek a fejbőrrel, így, ha ezek a termékek szennyezettek, számos bőrproblémát, baktériumok vagy gombák által előidézett fertőzéses gyulladást okozhatnak.

A laboratóriumban hatféle szempont alapján vizsgálták meg a hajápolási szereket. Az egyik legfontosabb előírás, hogy ezekben a kozmetikai termékekben nem lehet kimutatható úgynevezett Enterobaktérium, szulfitredukáló Clostridium, Staphylococcus aureus és Pseudomonas

aeruginosa, továbbá az összes élő mikrobák száma nem haladhatja meg a határértéket, ami 103/g mennyiséget jelent, illetve penészszám esetén 102/g.

A vizsgálaton kétféle termékben – Genera Gizengers tusfürdő és sampon, illetve a Sampon Mild csalánkivonattal – találtak a hatóság szakemberei a megengedettnél lényegesen több mikrobát. Ez azért probléma, mert az élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változhat.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Gizengers samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része, például a Salmonella, is ebbe a családba tartozik, problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található.

A Pseudomonas aeruginosa bőrfertőzések, sőt, súlyos, életet veszélyeztető betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezés okozója is lehet, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást vagy fekélyt is okozhat a szemen, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély, szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta.

  • Megosztás:
Címkék:
hirdetés