A legtöbben már tavasszal átesnek a természetes, szezonális hajváltáson, ám, ha úgy érzed, több hajszálat veszítesz az ilyenkor szokásosnál, érdemes odafigyelni az étrendedre. Az alábbi tápanyagok segíthetnek!

Nyáron a hajhullás gyakori jelenség, ami többek között annak köszönhető, hogy a hajhagymákat jobban igénybe veszi az erős napfény, a klóros víz, valamint a légkondicionáló berendezések szárító hatása, ugyanakkor a különféle hajformázó termékek is tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek gyengíthetik a hajtincseket.

Ha elképzelésed sincs, mi állhat a hajhullás hátterében, érdemes orvosi kivizsgálást kérned, hogy megbizonyosodj róla, nincs-e gyulladás a szervezetedben. A fogak és az íny állapotának romlása szintén eredményezhet időszakos hajvesztést, ami a probléma megszüntetésével orvosolható.

A vitaminhiány inkább a téli időszakra jellemző, hiszen ilyenkor már rengeteg szezonális gyümölccsel és friss zöldséggel tölthetjük fel az éléskamránkat, ám bizonyos tényezők – melyek erősen kihatnak az egészségi állapotunkra – jobban leüríthetik a szervezet raktárát.

A huzamosabb ideig tartó alvászavar és stresszes állapot ronthat a helyzeten, vagyis felerősítheti a hajhullást éppúgy, mint a rendszeres dohányzás, a mozgásszegény életmód, a rossz vérkeringés, valamint a hormonok egyensúlyának felborulása.

Ha gyakorta előfordul nálad, hogy sok hajat találsz a fésűdön, első lépésként érdemes olyan ételeket beiktatnod az étrendedbe, melyek javítják az immunrendszert, táplálják a hajhagymákat, és serkentik a vérkeringést. Ha nincs komoly egészségügyi problémád, melyre visszavezethető a fokozott hajhullás, a fent említett tápanyagok rendszeres fogyasztásával ellenállóbbá teheted a szervezeted a stresszel szemben, illetve részben ellensúlyozhatod a dohányzás káros hatásait, és felkészülhetsz a hormonális változásokra.

  • Megosztás:
hirdetés