Ha valaha volt már korpás a fejbőröd, akkor valószínűleg tökéletesen tisztában vagy vele, mennyire kellemetlen betegség ez. A korpa nem csupán égető és viszkető érzést okoz, de látványnak is nagyon csúnya, hiszen a fehér, daraszerű fejbőrdarabkák rátapadnak és kiülnek a hajszálakra.

A korpa kialakulásának hátterében a fejbőr bakteriális vagy gombás gyulladása áll, mely felgyorsítja a hámrétegek leválását. Normál esetben az elhalt hámsejtek háromhetente válnak le a fejbőrről, és annyira aprók, hogy szabad szemmel nem is láthatók. Ha viszont a fejbőr gyulladt, a folyamat felgyorsul, és a levált szaruréteg sokkal nagyobb darabokban hámlik le. Ezt nevezzük korpásodásnak. Szerencsére ebbe nem kell belenyugodni, a természetes megoldások között remek alternatívákat lehet találni, melyek segítenek a korpa megszüntetésében.

A teafaolaj baktérium- és gombaölő hatással rendelkezik, így bármelyik tényező okozza a kellemetlen tünetet, hamar megszünteti a problémát. Ugyanakkor a kamilla fertőtlenítő és nyugtató, valamint a méz ápoló hatásáról sem szabad megfeledkezni, ha gyulladáscsökkentésről van szó. A három anyag együttesen alkalmazva még a legmakacsabb korpával is segít leszámolni.

Teafaolajos pakolás

Hozzávalók:

  • 4 csepp teafaolaj
  • 2 csésze szűrt kamillatea
  • 2 evőkanál méz

A kamillateát lehetőleg rendes kamillavirágzatból készítsd el, majd szűrd le, és hagyd kihűlni. Ha nincs otthon, csak filteres verzió, az is megteszi, de minél természetesebb a pakolás, annál jobb.

Amikor a kamilla langyosra hűlt, keverd hozzá a mézet, és csepegtesd bele a teafaolajat. Hajtsd előre a fejedet a csap vagy a fürdőkád felett, majd locsold a hajtövekre a keveréket, és masszírozd bele a fejbőrödbe. Tekerj törölközőt a hajadra, és tíz percig hagyd rajta a pakolást, azután öblítsd le alaposan.

Ez a pakolás nagyon eredményes, ugyanakkor nem szabad túl gyakran alkalmazni a teafaolaj magas koncentrációja miatt. Ha azt szeretnéd, hogy a korpa fokozatosan eltűnjön, érdemes a samponos flakonba tenni néhány cseppet, hogy minden egyes hajmosásnál kifejthesse jótékony hatását.

  • Megosztás:
hirdetés