Azt gondolná az ember, hogy a szaunázás annyiból áll, hogy belépsz a kabinba, kényelmesen elhelyezkedsz, és a hőmérséklet teszi a dolgát.

Pedig a röpke percek során számos olyan apró hibát véthetsz, mellyel elronthatod az élményt és a hatást is.

Hibák a szaunában

Ne menj úgy szaunázni, hogy üres a gyomrod, éhes vagy, vagy közvetlenül előtte laktál jól, és tele a hasad. Mindkét esetben számolnod kell az utólag fellépő hányinger és szédülés lehetőségével.

Nem szerencsés úgy belépni a kabinba, hogy hideg a lábfejed, ugyanis ez fejfájást okozhat, és az izzadás is lassabb ütemben történik. Szintén ilyen következményekkel járhat, ha nedves törölközőben vagy vizes fürdőruhában ülsz be a szaunába, mert ettől tovább növekszik a páratartalom, és lassabban izzadsz majd. Ugyanígy járhatsz, ha túl gyakran locsolod a kályhát.

Ha már úgy érkezel a szaunába, hogy meleged van, esetleg túl sokáig maradsz a kabinban, megterheled a szervezetedet, ami a hőháztartásod felborulásához és hányingerhez vezet. 

Amikor kilépsz a kabinból, minden esetben zuhanyozz le! Ezzel elkerülheted, hogy piszkos legyen a medence vize, ha még meg is mártózol a szaunázás után. Ám fontos, hogy ne szappannal, csak tiszta vízzel mosakodj, különben kiszárad a bőröd, és megsérülhet a felső hámréteg.

Ne indulj haza felhevült testtel vagy leizzadva, mert kiteszed magad a meghűlés veszélyének! Ha gyenge a szíved, csak rövid időt tölts a szaunában, és, miután kijöttél, rögtön igyál valamilyen – nem hideg, de nem is meleg – folyadékot.

  • Megosztás:
Címkék:
hirdetés