Ha bőrkeményedésről van szó, erre a furcsa praktikára esküsznek a legtöbben, minket pedig nem hagyott nyugodni, hogy miért, hát kipróbáltuk a házi készítményt!

Sokat jövök-megyek, és csak ritkán van alkalmam mezítláb járni, ami a lehető legegészségesebb lenne a lábak számára. A különféle cipőkben olykor nem megfelelő a láb tartása, másképp nehezedik a sarkakra a testsúly, ennek következtében beindul a bőr védekező mechanizmusa, és az igénybe vett területeken bőrkeményedés jön létre. A megvastagodott szaruréteg szinte állandó küzdelmet jelent annak, aki többnyire rugalmatlan talpú cipőkben, szandálokban jár-kel egész nap.

A száraz sarok nem szép látvány, és néha fájdalmas is. Kezelésének eredménye pedig ideig-óráig tart, szinte sohasem tartós. Amikor hatékony házi módszer után kutattam az interneten, szinte mindig, mindenhol szembejött velem ugyanaz a bizarr recept, ami Listerine, ecet és meleg víz keverékét ajánlja a repedezett, megkeményedett bőrrétegre. Nagyon nem hangzik jól, sem elsőre, sem másodszorra, de pont emiatt vettem a bátorságot, hogy kipróbáljam. Hiszen mégis az egyik legnépszerűbb házi módszerről van szó, ami a sarokpuhítást illeti.

Az eredeti recept összetétele a következő:

  • ¼ csésze Liseterine – én kéket használtam, de bármelyik jó
  • ¼ csésze ecet
  • ½ csésze meleg víz – lehet forró is, ha valaki azt szereti

A teszt eredménye jónak bizonyult, de nem kiváló

Bizonyára ti is érzitek, hogy ezek a mennyiségek picit sántítanak, így nehéz volt teljes mértékben komolyan venni a receptet. Ennyi löttyben nem lehet megmeríteni egyetlen lábat sem, pláne kettőt nem. Ezért én növeltem az adagokat: 1 csésze Listerine, 1 csésze étkezési ecet, 2 csésze víz.

Miután összeöntöttem minden összetevőt egy lavórba, kissé félve tettem bele a lábaimat, mert bevallom, azt gondoltam, hogy nemcsak a bőrkeményedés, de még a bőr is eltűnik a talpamról, ha ezt a kotyvalékot használom. Ám nagyon kellemes volt, nem csípett, nem mart, nem égetett. 10-15 perc áztatás után le kell reszelni a sarkakat, majd érdemes bekenni valamilyen hidratáló krémmel. Én kókuszolajat használtam erre a célra.

A felületi bőrkeményedéseket tényleg könnyedén leszedte, viszont a mélyebbre hatoló, megvastagodott szaruréteget percekig reszelgetnem kellett az áztatás ellenére is. A talpam egyébként puha tapintású lett, és felfrissült a bizarr lábvíztől, ráadásul még hosszú napokig sima maradt a sarkam, nem igényelt reszelgetést. 

  • Megosztás:
hirdetés