Még ma is közismert az a régi házi praktika, mely szerint fogkrémet kell kenni a pattanásra, és az egy éjszaka alatt eltűnik.

Sokszor hallani azt is, hogy ez módszer nem sokat használ a bőrnek, mások azonban azt állítják, teljesen veszélytelen, sőt, kifejezetten hatékony – de vajon mi az igazság? A Health.com egészségügyi magazin cikkéből kiderült, hogy bőrgyógyászok és kozmetikusok sem ajánlják, hogy fogkrémmel próbálj megszabadulni a pattanástól.

A Yale Egyetem orvosi karának bőrgyógyásza, Dr. Mona Gohara szerint a legtöbb paszta ugyanis szódabikarbónát, illóolajokat, hidrogén-peroxidot, mentolt és egy erős fertőtlenítőszert, triklozánt tartalmaz, melyek valóban képesek leszárítani a gyulladt puklit, de ezzel egy időben irritációt, kiütéseket is okozhatnak.

Ráadásul nemcsak magát a pattanást szárítják ki, de a körülötte lévő bőrt is, ami aztán fokozott hidratálás hiányában súlyosbodhat – ha viszont hidratáló krémmel kened be a pattanás helyét, a gyulladás könnyen visszatérhet, akár a korábbinál rosszabb formában is.

Bryan Barron, a Paula’s Choice kozmetikusa azt ajánlja, hogy fogkrém helyett inkább benzoil-peroxid alapú krémet használj a pattanások ellen. Az ilyen kozmetikumok nálunk csak a patikákban kaphatók, és erős antibakteriális hatásuk miatt alkalmazásuk kizárólag kis mennyiségben, az érintett területen javallott.

  • Megosztás:
hirdetés