Lehet, hogy nem ez az ideális, de a téli időszakban, amíg tart a fűtés- és sapkaszezon, naponta mosok hajat. Gyakran tapasztalom ugyanis, hogy a sapkától és a szmogtól elnehezülnek, összeállnak, lelapulnak a tincsek, és, mivel rövid frizurám van, mindezt leplezni sem tudom, mert nem foghatom össze, vagy tűzhetem kontyba. Egy gyors mosással azonban nemcsak a hajam frissességét, hanem a rugalmasságát és a tömegét is visszanyerem, ráadásul olyankor észrevehetően kezelhetőbbek, formázhatóbbak a szálak.

Nem tartom magam a szó szoros értelmében tudatos vásárlónak, hiszen gyakran megesik, hogy átsiklok az összetevők felett, de a mindennapos használatra szánt termékek esetében odafigyelek arra, hogy legalább műanyag ne legyen az adott kozmetikumban. Így olyan készítményt kerestem a mániákus hajmosáshoz, mely kíméletesen tisztít, illetve nem tömíti el szilikonnal a fejbőröm pórusait. Végül a Syoss szilikonmentes, Repair & Fullness regeneráló samponját és balzsamát tettem próbára.

Számít, vagy nem számít a szilikon hiánya?

Ha szétnézünk a környezetünkben, biztos, hogy a szilikon ezerféle változatával és felhasználási módjával találkozunk. A szilikon ott lapulhat konyhai felszerelésekben, rugalmas kontaktlencsékben, üvegragasztókban és szigetelőcsíkokban, de a plasztikai sebészet és a szépségipar is gyakran alkalmazza. A szilikonok táborába tulajdonképpen eltérő tulajdonságú és szerkezetű vegyületek tartoznak, vagyis nem ugyanaz a szilikon található meg a kozmetikai termékekben, mint, amit a kádaknál, zuhanykabinoknál használnak a hézagok kitöltéséhez. Ám sajnos egyvalamiben megegyeznek: mind műanyag.

A szilikontartalmú samponok és balzsamok tulajdonképpen kezelhetőbbé teszik a hajat, megkönnyítik a kifésülését, és eltusolják a hajvégek töredezettségét. Mivel nincs bennük értékes, ápoló hatóanyag, valójában nem hozzák rendbe a hajat, vagyis azt a látszatot nyújtják, hogy a tincsek fényesebbé, rugalmasabbá, egészségesebbé váltak, pedig csak arról van szó, hogy a szilikon lezárja a hajszálak érdes, pikkelyes felületét.

Ám, miközben ez az egyetlen értelmük, pont ezzel okoznak problémát, hiszen a szilikonréteg megtelepszik a hajszálakon, ez a műanyag bevonat pedig a fejbőrt is roncsolja, mert szigetelőként működik. Mivel a szilikonos termékek huzamosabb ideig történő használata után csak nagyon lassan regenerálódik a haj szerkezete, egyre több termékben csökkentették az efféle adalékok mértékét, vagy növényi kivonatokra cserélték őket. Ám mindez a termékek árát is befolyásolta, hiszen a szilikon jóval olcsóbb alapanyagnak számít.

A Syoss samponja és balzsama nemcsak a szilikont mellőzi, hanem paraffin és parabén nélkül készült. Ennek ellenére a Syoss hajápoló termékei nem annyira drágák, mint bio társaik, ráadásul az 500 ml-es kiszerelésű sampon és balzsam sokáig kitart. Bevallom őszintén, az első két hétben nem tapasztaltam nagy változást a hajamon. Ugyanúgy hamar elnehezült, és naponta igényelte a mosást, bár igaz, frissen mosva fényes és rugalmas volt.

A kifésülés nem okozott gondot szilikon nélkül, pedig az én hajam elég makrancos típus, és gyakran szorul egyenesítésre. A harmadik héten annyi eltérést észleltem, hogy szárításkor erősebbnek, dúsabbnak tűnt a hajam, illetve másnapra sem lapult le, megőrizte rugalmas tömegét. A balzsamot nem mindig használom, csak heti két-három alkalommal, de nem érzek nagy különbséget a többi termékkel szemben.

Az illatával nem igazán vagyok kibékülve, túlságosan szolid, semleges, és hamar elillan. Jobban szeretem az édeskés, gyümölcsös illatú hajápolókat, melyek a közérzetemre is hatnak. Az viszont megnyugtat, hogy nem vonja be műanyagréteggel a hajamat, hanem valóban ápolja.

  • Megosztás:
hirdetés