Hiába tárolod megfelelően a sminkecseteidet, egy idő után bekoszolódnak, és a kozmetikumok maradványai is felgyülemlenek rajtuk.

Elmondjuk, milyen időközönként és hogyan ideális tisztítani az eszközeidet.

Miért fontos a tisztítás?

Több oka is van annak, hogy rendszeresen tisztítanod kell az ecseteidet. Az első és legfontosabb, hogy védd a bőröd és a szemed, hiszen, ha nem takarítod ki az eszközeidet, azokon megtelepszenek és elszaporodnak a baktériumok.

Ehhez kapcsolódik a második fontos ok: a sminkecsetről a következő használatnál a kozmetikumokba is belekerülnek a bacik, ami idő előtti minőségromlást okoz. Az ecsetek élettartamát is lerövidíti, ha nem tisztítod meg őket a rájuk rakódott kencéktől, ráadásul egy idő után nem tudsz majd velük pontosan dolgozni sem, és a kívánt színt is bajos lesz elérni.

Hogyan csináld?

Ha rendszeresen, naponta sminkelsz, hetente egyszer takarítsd ki az ecseteket, ha pedig csak alkalmanként, hétvégén fested magad, elég a havi két alkalom is. Ha látod, hogy bekoszolódott az eszköz, nem kell ehhez tartanod magad, beiktathatsz egy soron kívüli tisztítást is.

Gyors megoldás lehet, ha nedves törlőkendővel finoman átmasszírozod az ecsetet – így eltűnik belőle a szín, és egy ideig ismét használható az eszköz. Ha viszont mélyebb tisztításra van szükség, az alábbi variációt válaszd.

Beszerezhetsz ecsettisztító folyadékot is, de házi megoldásokkal egyszerűbben és olcsóbban is megúszhatod a dolgot. Oldj fel néhány csepp sampont és egy kávéskanál ecetet egy csésze langyos vízben – ha allergiára hajlamos vagy, válassz hipoallergén terméket -, és áztasd be néhány percre az ecseteket!

Ne hagyd őket túl sokáig a vízben, mert megoldódik a ragasztó, és a szőr hullani kezd. Óvatosan nyomkodd ki belőlük az ujjaiddal a lerakódott sminkmaradványokat, majd hideg vízzel öblítsd ki az ecseteket csap alatt, és tedd ki száradni őket egy törölközőre.

  • Megosztás:
hirdetés