Nem újdonság, hogy a nagyipari méretekben gyártott kozmetikumok hemzsegnek a káros allergizáló anyagoktól. Az egyik legveszélyesebb összetevő ebből a szempontból az illatanyag, sokszor még a natúr minősítésű termékek INCI-jén, vagyis összetevőlistáján is ott díszeleg a perfume szó. És, ami a lényeg, hogy a parfüm, vagyis illatosító nem egy vegyület vagy molekula, hanem sok összetevőből áll, így a vásárló nem tudja, mit ken magára. A gyártók részéről mindez érthető, hiszen a vásárlók nagy része az illat alapján dönt elsősorban a termék megvásárlásáról.

Illatmentes vagy parfümmentes?

Az illatosító anyagoknál sajnos mindegy, hogy természetes vagy mesterséges anyagról van-e szó, egy illóolaj éppúgy lehet allergén, mint a metil-szalicilát. Ha szeretnél biztonságosan választani, akkor keresd a hozzáadott illatanyagot nem tartalmaz feliratot a címkén. Ez azt mutatja, hogy a kozmetikumban lévő anyagok saját illatanyagai érvényesülnek. Persze ezek is lehetnek allergének.

A következő lépcsőben kereshetsz olyan terméket, melyben csak természetes illatanyagok vannak, például illóolajok. A tévhitekkel ellentétben az is lehet allergén, ami természetes, és ez az illatanyagokra különösen igaz. Az viszont elképzelhető, hogy az allergiás reakció önmagában nem alakulna ki, viszont a többi, szintén allergén anyag miatt, mint amilyen a szinte minden tusfürdőben ott lévő sodium lauryl sulfate, a szervezet már rosszul reagál.

A természetes illatosítókat essential oil vagy fruit/flower distillate water néven találod meg, természetesen megnevezve, hogy milyen gyümölcs- vagy virágvízről van szó.

A legegyszerűbb persze az, ha teljesen illatmentes terméket használ valaki. Rettentő könnyű megállapítani, hogy valami ilyen-e, mert nincs semmiféle illata, esetleg egy kis krémszagot érezhet az ember. Sajnos azonban ez nem azt jelenti, hogy egy illatmentes testápolóban nem lehet más allergén anyag, de legalább a legveszélyesebbet kizártad.

  • Megosztás:
hirdetés