Aki ismerős a modern koreai kultúrával, annak nem meglepetés, hogy ott bizony a férfiak is gyakran sminkelik magukat. Különösen a sztárok, az úgynevezett idolok megjelenése példázza ezt legjobban, de mára egyre több átlag férfi is az ecset után nyúl.

Ők ezt találják szépnek

Bár ez a fajta androgün stílus a nyugati ember számára gyanúsnak tűnhet, valójában ez ott társadalmi elvárás. Az egész kiindulópontja a tökéletesség megkövetelése, de nemcsak a kinézetet illetően. Köztudott, hogy Koreában igen magas az öngyilkossági ráta, az iskolában és a munkahelyen is maximális, gyakorta teljesíthetetlen követelményeket állítanak. Nem ritka, hogy egy-egy pozícióra való jelentkezésnél külön arcolvasót alkalmaznak, aki megmondja, vajon az adott személy beleillik-e a cég profiljába. A fehér bőr, a nagy szemek és a hangsúlyos áll elérése emiatt nagyon fontossá vált, hiszen bele kell illeni abba a kategóriába, amit ott szépnek találnak. Mindez nemcsak a nőkre, a férfiakra is vonatkozik, nem hiába Koreában végzik a legtöbb plasztikai beavatkozást a világon.

Kulturális szempontból az idoloknak is hangsúlyos szerep jut, hiszen ők szimbolizálják a tökéletességet, amire mindenki vágyik. Természetes, hogy az emberek hasonlítani akarnak rájuk, még külön tutorial videók is vannak az interneten, aminek segítségével elérhető az áhított kinézet. Hogy ez mennyire jó, lehet vitatkozni, de nem egy férfi számolt már be arról, hogy sminkkel sokkal sikeresebb volt a hölgyeknél, mint anélkül. Hát persze, ha valaki hasonlít a BTS fiúkra, az csakis főnyeremény lehet.

A világon forgalmazott férfi kozmetikumok 20%-át a koreai férfiak fogyasztják el, ami igen magas számnak minősül. Akinek kicsit is számít, hogy mit mondanak róla az emberek, az legalább egy BB krémet feldob reggel, de az sem kizárt, hogy a szemöldökét is megformázza és egy üde rúzzsal a szájszínét is feldobja. Koreában a nyilvános illemhelyeken külön sminkszoba is van, ahol bármikor fel lehet frissíteni a look-ot, ha az már elfáradt.

A kozmetikumok használata mélyen gyökerezik a kultúrában

Persze a férfiak sminkelési szokásait nem lehet egy az egyben a popkultúrára fogni. Történelmi háttere is van, ami a 6. században alakult ki a Silla királyságban. A buddhizmus hatására egyre nagyon szerep jutott a kozmetikumoknak, már ekkoriban nagy hangsúlyt fektettek az arcápolásra és a sminkelésre. Különösen a japán gésákhoz hasonló kiszengek festették magukat, hófehér bőrükből szépen kiemelkedett pirosra festett szájuk, orcájuk és hangsúlyos szemöldökük. Festeni magát az embernek a társadalmi státusz szimbolizálására is szolgált, ha nem is olyan erőteljesen, mint a kiszengek, de a felsőbb osztályokba tartozó nők is szívesen festették pirosra a szájukat, orcájukat.

Ugyanakkor kozmetikumot használni nemcsak a nők kiváltsága volt. A királyság elit katonai alakulatának tagjai a hwarangok ugyancsak sokat törődtek a külsejükkel, nem hiába nevezték őket virágifjaknak. Elsősorban a bőrápolásra fordítottak gondot, sminket csak akkor tettek fel, amikor harcba indultak. Ekkor erősen pirosra festett szájjal és szemekkel, valamint felékszerezve indultak neki a csatának. A piros az erőt, a szenvedélyt és az ártó szellemektől való védelmet szimbolizálta. Sok ősi kultúrában használták a színeket ilyen célokra, például Egyiptomban, Indiában vagy a Amerika őslakosai is.

Ugyanakkor a modern nyugaton se -volt- ritka, hogy egy-egy sztár festette magát, gondoljunk csak David Bowie-ra, Prince-re vagy akár Johnny Depp-re.Tehát férfiként sminkelni magát az embernek egyfajta stíluskifejezés is, bár tény és való, hogy Koreában ez már szinte kötelező eleme a kultúrának. Nyugaton jellemzően nem ehhez vagyunk hozzászokva, és első blikkre ezt talán nem mindenki találja vonzónak. Koreában viszont a nők kellemesebbnek találják, ha egy fiú ‘idolosan’ néz ki. Hát ami igaz, igaz, a koreai fiúbandáknak igen nagy népszerűsége van errefelé is, úgyhogy nem kizárt, hogy a hozzánk hasonlóak között is akadnak, akik ugyan így gondolják.

Képek: Pinterest.

  • Megosztás:
hirdetés