Sokan nem bírják megállni, hogy ne nyomkodják, piszkálják a pattanást. A zavaró göböcske körül így csakhamar vörös udvar jelenhet meg, amit már nehéz lesminkelni. Ám van egy jobb tippünk!

Egy pattanás még nem a világ! – mondogatjuk, de persze egészen másként érezzük, ha a saját arcunkon éktelenkedik. Előfordul, hogy a leggondosabb bőrtisztítási rituálé ellenére is utat nyitunk a gyulladásnak, ha napközben sokat piszkálgatjuk a kezdődő dudort.

A nyomkodásnál azonban jobb, biztonságosabb módszereket találhatunk arra, hogy megszabaduljunk a vörös duzzanattól. Az egyik ilyen, ha házi gyulladáscsökkentő pakolást vetünk be, mely tele van a bőr regenerálódását és tisztulását elősegítő antioxidánsokkal.

Zabpehely pattanásra

A zabpehellyel számos bőrprobléma orvosolható, előnyös tulajdonságait ráadásul akkor is élvezhetjük, ha rendszeresen fogyasztjuk, vagy külsőleg kezeljük vele az irritált hámréteget. Ma már a legtöbb boltban kapható natúr, finom szemű zab, mely nem tartalmaz sem cukrot, sem másféle adalékanyagot. Használható bőrradírként, illetve pakolásként – ez utóbbit könnyedén a bőrtípusunk igényeihez igazíthatjuk attól függően, hogy mit keverünk hozzá.

A zabpehely legcsodásabb tulajdonsága, hogy nyugtatja a bőrt, és szépen lehúzza a kisebb gyulladásokat. Zsíros bőrűeknek ideális arctisztító, hiszen többféle B-vitamint, cinket, E-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, így nemcsak helyreállítja a bőrfelszín savköpenyét, hanem elősegíti a sebgyógyulási folyamatokat.

Gyulladáscsökkentő arcpakolás hozzávalói:

  • 2 evőkanál natúr zabpehely,
  • 5 evőkanál tisztított vagy szűrt víz – előzőleg felforralt, majd lehűtött víz is megteszi,
  • 1 evőkanál szódabikarbóna.

Miután összekevertük a zabot a vízzel, nagyjából három percig pihentetjük a pépet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, melyre méregtelenítő, baktériumölő, valamint hámlasztó hatása miatt van szükség. Ez a házi keverék fertőtleníti és nyugtatja a pattanásos bőrt, és tíz perc alatt csökkenti a gyulladást. Ha letelt a hatóidő, egy tiszta, langyos vízzel átitatott törölközővel finoman dörzsöld le az arcodról a rászáradt pakolást, majd öblítsd le a felesleget.

  • Megosztás:
hirdetés