A hideg szezon szinte együtt jár a bőrszárazsággal, legalábbis sokan vagyunk így ezzel. Enyhítő krémből rengeteg van, ám, ha mélyebb ápolásra vágyunk, saját magunk is készíthetünk szuperkencét.

A téli időszakban sokak számára ismertek az extra száraz bőr időnként elviselhetetlen tünetei, melyek leginkább a kézfejen, a könyökön, a térden és a lábon, illetve a sarok felületén jelentkeznek, de az érzékeny arcbőrön is gyakran tapasztalható hámlás vagy feszülés.

Néha a leggondosabb kenegetés mellett is eldurvul a helyzet, ami nemcsak esztétikai problémát jelent, hiszen sok esetben fájdalommal jár a hámréteg berepedezése és kipirosodása.

A boltokban sok kiváló krémformula kapható, melyek valóban nemcsak a tüneteket enyhítik, ám sok idő, míg kitapasztalja az ember, hogy számára melyik válik be igazán.

Ha jobban bízunk a természetes alapanyagokban, otthon is elkészíthetjük a szuperkencénket, mely egyszerre ápolja, táplálja, nyugtatja és regenerálja a kiszáradt, kellemetlenül húzódó és hámló bőrünket.

Házi testápoló krém extra száraz bőrre

Ezek az értékes alapanyagok külön-külön is hatékonyan javítják a bőr állapotát, ám, ha egyesítjük előnyös tulajdonságaikat, egymás hatását erősítik.

A tápláló anyagokban gazdag összetevők felpuhítják a megvastagodott, száraz bőrt, regenerálják a sérült hámsejteket, hidratálnak és kényeztetnek, de ennél még többet nyújtanak. A rózsaolajnak köszönhetően a krém antibakteriális, fertőtlenítő hatással bír, illetve felgyorsítja a berepedezett bőrfelszín gyógyulását.

Összetevők:

  • 3 evőkanál méhviasz pasztilla,
  • ¼ csésze kókuszolaj,
  • ½ csésze avokádóolaj – helyettesíthetjük az édes mandula vagy a jojoba olajával, mindkettő jó választás extra száraz bőrre,
  • 2 evőkanál kakaóvaj vagy sheavaj,
  • néhány csepp 100%-os rózsaolaj – kevés elég belőle.

Így készül a szuperkrém

Egy mélyebb edényben, lassú lángon vizet melegítünk, közben a méhviasz pasztillát hőálló üvegedénybe tesszük, majd a tállal együtt a melegedő vízbe helyezzük.

Nem kell felforralni a vizet, hiszen az a cél, hogy a pasztillák lassan olvadjanak fel, máskülönben elveszítenék értékes hatóanyagaikat, és azt nem szeretnénk. Nagyjából negyed óra alatt a méhviasz folyékonnyá válik, ekkor adjuk hozzá a többi összetevőt, a rózsaolaj kivételével.

Nem szükséges kevergetni az elegyet, hiszen az olajok maguktól is egymásba olvadnak a melegítés során. Nagyjából megint negyedórát kell várnunk, mire minden folyékonnyá válik, és elkeveredik.

Azután vegyük le a tűzhelyről, és a hőálló tálkában hagyjuk kihűlni az olajkeveréket. Mielőtt megszilárdulna, adjuk hozzá a rózsaolajat – nagyon kevés, pár csepp is elég belőle. Majd az egész elegyet adagoljuk egy jól zárható tárolótégelybe, és várjunk, amíg megszilárdul. Ez a folyamat felgyorsítható, ha hűtőbe tesszük az olajkeveréket.

Viszonylag testes, zsíros krémet kapunk, mely nem szívódik fel olyan gyorsan, mint egy könnyed testápoló, de, ha éjszaka használjuk, kifejezetten a berepedezett, extra száraz bőrterületeken, reggel már élvezhetjük is a hatását.

Amit a rózsaolajról tudni kell

A rózsaolaj koncentráltan tartalmazza a rózsa értékes hatóanyagait, nem úgy, mint a rózsavíz. Egyetlen cseppnyi rózsaolaj is rengeteg rózsaszirom erejét tartalmazza, ezért nagyon kevés is elegendő belőle.

Csakúgy, mint a rózsavíz, a rózsaolaj tisztítja a bőrt, antibakteriális és nyugtató hatásának köszönhetően igazi gyógyírt jelent az extra száraz, gyulladt és repedezett bőrnek. Fertőtlenít, regenerál, és segíti a sebgyógyulást.

Mivel illóolajról van szó, fontos, hogy mindig bázisolajba keverjük, ne használjuk közvetlenül a bőrön. Ebben a krémben a kókusz- és avokádóolaj egyaránt betölti a hordozóolaj szerepét.

Terhesség alatt kerülendő a rózsaolaj használata, mert korai méhösszehúzódásokat eredményezhet! Ha először használjuk, érdemes letesztelni egy kis bőrfelületen.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés