Az ünnepek környékén viszonylag kevesen fogyókúráznak, de azért sokan vannak, akik próbálnak tudatosan enni a nagy lakomák időszakában.

Ha te is az alábbi tippek valamelyikével igyekeznél elejét venni a súlygyarapodásnak, ne tedd: ezek a diétás tévhitek nem működnek, sőt, még hizlalhatnak is.

Nem ihatsz evés közben?

Tévhit, hogy nem szabad vizet fogyasztani két fogás között: ha azt hiszed, hogy az evés közbeni ivás lelassítja az emésztést és az anyagcserét, tévedsz. Épp ellenkezőleg: a víz nemcsak segít feldolgozni az ételt, de telítettségérzetet is okoz, ennek következtében pedig kevesebbet eszel majd, mint akkor, ha nem innál a lakomához.

A zsír tilos?

Sokan úgy próbálnak fogyni, hogy teljesen kizárják a zsírt az étrendjükből, pedig ez nemcsak szükségtelen, de még ártalmas is. A zsírok hozzátartoznak a kiegyensúlyozott étkezéshez, mindössze az arányokra és arra kell figyelni, hogy jó zsírokat fogyassz: a többszörösen telítetlen zsírsavak a legjobbak.

Csak a mérték a lényeg?

Elterjedt tévhit az is, hogy mindent ehetsz, ha mértéket tartasz, és például egy héten egyszer eszel csokit, jégkrémet, cukrot. A sok kicsi adag hizlaló étel azonban olyan sok plusz kalóriát jelent, hogy nem lehet eredményes a diéta. Ez a szokás még a súly megtartásánál is veszélyes, mert lassan, de biztosan kúsznak fel miatta a kilók.

  • Megosztás:
hirdetés