A természet megújulása inspiráló, így tavasszal minden nő ösztönösen a legjobb formáját akarja hozni. Ennek érdekében sokan szinte mindent hajlandóak bevetni: ilyenkor rengeteg bőrápoló termék fogy, illetve a kozmetikusnál is megszaporodnak a vendégek. A lázas készülődés persze a közelgő nyárnak szól, a felfrissülés és újjászületés belső kényszerét pedig az egyre melegebb napok és az egyre ritkuló ruharétegek teszik sürgetővé.

Legtöbben azonban csak a különféle tápláló és hidratáló kencéktől várják a csodát, és fel sem merül bennük, hogy, amíg belül nem raknak rendet, a külső kezelések sem lesznek maximálisan hatékonyak. A téli ártalmakon kívül ezerféle oka lehet annak, ha fakó, szürke, száraz és problémás bőrrel köszöntöd a tavaszt, és nem biztos, hogy a krémben van a hiba, amennyiben nem javul a helyzet. Íme néhány példa, hogy mivel szemben tehetetlenek a bőrápolók.

Ha kevés vizet iszol

Már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy naponta legalább 2-2,5 liter vizet kell meginni. Mégis sokan elbagatellizálják a vízfogyasztás szükségét, inkább csak a folyadék mennyiségét tartják fontosnak. Hiába iszol azonban több liternyi üdítőt naponta, a cukros löttyökkel ugyanis csak ronthatsz a bőröd állapotán.

A tiszta ivóvíz nemcsak szomjoltó, hanem beindítja az anyagcserét, méregtelenít, segít megőrizni a szervezet sav-bázis egyensúlyát, illetve fiatalít, hiszen a sejtek regenerálódásában is nélkülözhetetlen szerepe van. Ha kevés vizet iszol, az a bőrödön is megmutatkozik: kiszáradáskor a vér besűrűsödik, nem tud elegendő oxigént szállítani, valamint az emésztés, az anyagcsere is lelassul, emiatt felhalmozódhatnak a méreganyagok. A korai bőröregedés leghatékonyabb ellenszere a víz. A bőrproblémákat gyógyteákkal is csökkentheted.

Vízhajtó ellenségek

Sokan különösen ügyelnek arra, hogy a szépítő kenceficéik ne tartalmazzanak szárító hatású alkoholt. Ám, amikor alkoholt fogyasztanak, nem gondolnak bele, hogy az még jobban árt a bőrüknek. Az alkohol vizelethajtó hatással bír, így egy-egy mámoros buli idején kétszer annyi vizet kellene fogyasztani, mint máskor, hogy elkerülhető legyen a bőrsejtek kiszáradása.

Már egy-két pohár alkoholos ital felboríthatja a szervezet vízháztartását, ami a szemek körül mutatkozik meg leginkább. Szintén bőrszárazsághoz vezethet a gyakori kávéfogyasztás, ha a vízről hajlamos vagy megfeledkezni. A koffein éppúgy dehidratáló, vagyis vízhajtó hatású, ráadásul értágító tulajdonságával nem tesz jót a rosaceás bőrnek. A krémben használt koffein egyébként feszesíti a bőrt, illetve csökkenti a narancsbőr tüneteit.

Száraz levegő, oxigénhiány

Evidens, hogy a száraz beltéri levegő szárítja a bőrt, de sokan úgy vélik, hogy a hidratáló krém megvédi őket. Tüneti kezelésre valóban alkalmas, de, ha nem szünteted meg a bőrszárazság kiváltó okát, hiába kenegeted magad a legdrágább kencékkel. Ha muszáj zárt térben tartózkodnod, párologtass illóolajat a közvetlen környezetedben: ma már létezik USB-csatlakozóról működő elektromos párologtató is, mely munka közben ideális.

Sétálj gyakrabban a friss levegőn, és tölts több időt a szabadban! A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, vagyis megszünteti a fakó, szürke bőr problémáját. Bár a szél fokozza a bőr kiszáradását, a jól hidratált, oxigénben gazdag bőrsejtek sokkal ellenállóbbak az időjárási ártalmakkal szemben, mert könnyebben regenerálódnak.

  • Megosztás:
hirdetés